PameMegara
  • Η πόλη
    • Τα Μέγαρα
      • Γεωγραφική θέση
      • Ιστορία της πόλης
      • Ιστορικές προσωπικότητες
      • Ορόσημα
      • Αναφορές στα Μέγαρα
    • Πολιτισμός
      • Έθιμα και παραδόσεις
      • Τοπικές ενδυμασίες
      • Μουσική παράδοση
      • Πολιτιστικοί φορείς
      • Λαογραφικοί σύλλογοι
      • Αθλητικοί σύλλογοι
    • Προορισμοί
      • Αγία Τριάδα
      • Αλεποχώρι
      • Βαρέα
      • Κινέτα
      • Νέα Πέραμος
      • Πάχη
    • Δραστηριότητες
      • Αρχαιολογικοί χώροι
      • Θρησκευτικά μνημεία
      • Μουσεία
      • Αθλητικές δραστηριότητες
      • Διασκέδαση στην πόλη
    • Γαστρονομία
      • Αγροτικά προϊόντα
      • Πτηνοτροφία – Κτηνοτροφία
      • Αλιεία
      • Τοπική κουζίνα
  • Χάρτης
  • Εκδηλώσεις
    • Συμβαίνουν τώρα
    • Μόνιμες εκδηλώσεις
  • Search
  • Menu Menu
PreviousNext
12

Μεγαρίτικη ελιά

Οι παλιοί Μεγαρίτες έλεγαν: ‘’Αν βγεις στον κάμπο με τις ελιές, δε σου κάνει καρδιά να γυρίσεις πίσω στην πόλη’’ και έτσι πραγματικά νιώθεις όταν συναντήσεις τον ελαιώνα των Μεγάρων.

Η Μεγαρίτικη ελιά είναι διπλής χρήσης, δηλαδή λαδοελιά και επιτραπέζια, πράσινη ή μαύρη. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι κυμαίνεται γύρω στο 28%  και με πιο εντατική καλλιέργεια φθάνει στο 35% με χαμηλά έως και καθόλου οξέα. Ως δέντρο έχει άριστη αντοχή στο ψύχος και τον καύσωνα, ενώ είναι πολύ παραγωγικό όταν δέχεται έστω και στοιχειώδεις καλλιεργητικές φροντίδες. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε υψόμετρο έως και 900 μ. και ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά και γόνιμα. Το κλίμα και τα εδάφη των Μεγάρων, είναι που κάνουν την Μεγαρίτικη ελιά ξεχωριστή και ιδιαίτερη ποικιλία, ακόμη και από της ελιές του ίδιου τύπου που φύονται σε διάφορα άλλα μέρη της Μεσογείου.

Το παραγόμενο Μεγαρίτικο λάδι, ξεχωρίζει από το κίτρινο χρυσαφί του χρώμα, την γλυκιά του γεύση και το άρωμα των ώριμων καρπών της ελιάς. Στην πόλη των Μεγάρων υπάρχουν απέραντοι ελαιώνες στον κάμπο, που παράγουν μεγάλες ποσότητες λαδιού και ελιάς κάθε χρόνο. Η γεύση του ελαιολάδου από μεγαρίτικες ελιές διακρίνεται από αρκετό φρούτο και χορτάρι στη γεύση, με στοιχεία ανθέων και αχλαδιού στη μύτη αλλά και την άριστη ποιότητα λαδιού που έχει σχεδόν μηδενική οξύτητα και δικαίως ονομάζεται έξτρα παρθένο. Λόγω των λεπτών γευστικών χαρακτηριστικών του και των πολύτιμων συστατικών του, προτιμάται ιδιαίτερα στις σαλάτες και στην υγιεινή διατροφή, γενικότερα καταναλώνεται πολύ ευχάριστα ωμό ή μαγειρεμένο.

H μεγαρίτικη ελιά, είναι πιθανότατα η πρώτη ελιά που υπέστη εκπίκριση (ξεπίκρισμα) και έγινε αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών στην Ιστορία. Τη φτιάχνουν στο αλάτι ή ξιδάτη, ακόμη και χαρακτή ή τσακιστή (αχλατσάδες).

Μεγαρίτικη ελιά
Μεγαρίτικη ελιά Μεγαρίτικη ελιά Μεγαρίτικη ελιά

Ελαιόλαδο και άλλα παράγωγά του μπορείτε να προμηθευτείτε στα τοπικά ελαιοτριβεία καθώς και σε εξειδικευμένα σημεία πώλησης των παραγωγών εντός της πόλης.

αμπέλι,Μέγαρα
αμπέλι,Μέγαρα αμπέλι, Μέγαρα Αμπελώνας,Μέγαρα Αμπελώνας,Μέγαρα

Κρασί

Όσους μήνες με το ρ, το κρασί χωρίς νερό,  έλεγαν οι Μεγαρίτες κάποτε, λάτρεις του καλού κρασιού.

Ο αμπελώνας των Μεγάρων εκτείνεται από τους πρόποδες των Γερανείων και ανεβαίνει σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων. Τα κρασιά είναι γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, έχοντας αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις. Ποικιλίες όπως ο γνωστός ροδίτης και το σαββατιανό από τα λευκά και το μαυρούδι από τα κόκκινα, παράγονται πλέον, συνδυάζοντας την σύγχρονη τεχνολογία με την παράδοση.

Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων, λειτουργεί από το 1910 και έχει λάβει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς, όπως στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που διακρίθηκε με το Χρυσό μετάλλιο το 1988, το Αργυρό μετάλλιο το 1989 και το Χάλκινο μετάλλιο το 1990.

Με το πέρασμα των χρόνων, αρκετοί Μεγαρείς ασχολήθηκαν με την παραγωγή κρασιού και ανέπτυξαν την δική τους επιχείρηση, με αποτέλεσμα την τυποποίηση και διάθεση κρασιού στους καταναλωτές.

Επίσης παράγονται και προϊόντα του σταφυλιού όπως ξίδι, τσίπουρο και πετιμέζι, με άριστη γεύση και μοναδική ποιότητά. Μπορείτε να τα βρείτε σε τοπικά καταστήματα και σε σημεία διανομής των τοπικών παραγωγών.

Φιστίκια

Τα φιστίκια είναι ένας από τους πιο υγιεινούς και νόστιμους ξηρούς καρπούς. Τα Μέγαρα θεωρούνται από τις μεγαλύτερες παραδοσιακές φιστικοπαραγωγικές περιοχές και ακολουθεί η Αίγινα, αφού παράγουν μια από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο. Τα φιστίκια Μεγάρων είναι από το 1994 προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που το καθιστούν διάσημο. Το προϊόν διατίθεται προς πώληση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεγάρων. Επίσης υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις που είτε έχουν την δική τους ετικέτα και την διαθέτουν στο εμπόριο, είτε προμηθεύουν φιστίκια σε άλλες μεγαλύτερες εταιρείες.

φυστικιά Μέγαρα
φυστικιά Μέγαρα φυστικιά Μέγαρα φυστικιές,Μέγαρα

Νωπά λαχανικά

Στις απέραντες εκτάσεις του Μεγαρικού κάμπου, κάτω από την σκιά των αιωνόβιων ελαιόδεντρων και παραδοσιακά πάνω από έναν αιώνα, πραγματοποιείται συγκαλλιέργεια με οπωροκηπευτικά  εξαιρετικής ποιότητας. Τα είδη τα οποία καλλιεργούνται είναι κυρίως νωπά λαχανικά συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας, όπως κρεμμύδακια φρέσκα, πράσα, ραδίκια, μαρούλια, σταμναγκάθι, παντζάρια, αντίδια, σπανάκια, τομάτες, μελιτζάνες, αγγουράκια, πιπεριές, κολοκυθάκια, καθώς και διάφορα αρωματικά φυτά όπως άνηθο, σέλινο, μαϊντανό, καυκαλήθρα, μυρώνι, δυόσμος, κόλιανδρο, μάραθο κτλ. Οι Μεγαρίτες παραγωγοί διαθέτουν τα προϊόντα τους στα μεγαλύτερα super market πανελλαδικά, αλλά και στις διάφορες λαϊκές αγορές και λαχαναγορές της χώρας μας, αλλά και των Βαλκανίων όπως Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα παραπάνω προϊόντα του Μεγαρικού κάμπου είναι όλα πιστοποιημένα από τους αρμόδιους φορείς.

  • Τα Μέγαρα
  • Παραθαλάσσιοι προορισμοί
  • Θρησκευτικά μνημεία
  • Έθιμα και παραδόσεις
  • Μουσεία
  • Αγροτικά προϊόντα
  • Πτηνοτροφία – Κτηνοτροφία
  • Διασκέδαση στην πόλη

Προτάσεις τουρισμού

  • Θρησκευτικός τουρισμός
  • Εκδρομή στα μουσεία
  • Μπάνιο και διασκέδαση
  • Χάρτης
  • Επικοινωνία

#pamemegara

#reasonstovisitmegara

© Copyright - Pame Megara
  • Πηγές
  • Όροι χρήσης
Scroll to top