Η κρήνη του Θεαγένους
Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία των Μεγάρων είναι η ονομαζόμενη “Κρήνη του Θεαγένους ” . Η κρήνη είναι από τα γνωστότερα κτίσματα υδροδότησης του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου ,κατασκευάστηκε τον 5ο π.Χ αιώνα με σκοπό την υδροδότηση της πόλης και είναι δείγμα μεγαλοφυούς αρχιτεκτονήματος μιας και εκτός της κεντρικής λεκάνης άντλησης του νερού, είχε και δύο δεξαμενές αποθήκευσης του νερού με ξεχωριστή τροφοδότηση, με σκοπό να συνεχίζεται να αποθηκεύεται νερό στην μία ενώ η άλλη καθαρίζονταν. Είναι κατασκευασμένη πάνω από αρχαιότερη κρήνη πιθανότατα του τυράνου Θεαγένη από όπου πήρε και το όνομά της.
Το νερό που αντλείτο κατά την διάρκεια της νύχτας μεταφερόταν στις δεξαμενές όπου είχε προβλεφθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων πρόσοψη μήκους δεκατεσσάρων μέτρων από όπου έπαιρναν τον νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες.
Η επιφάνεια των δεξαμενών ήταν επικαλυμμένη με ένας είδος ασφάλτου που προέρχονταν από την Κασπία θάλασσα ή την Μεσοποταμία και η χρήση της σε κτήριο υδροδότησης είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα.
Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή Ορκός έφεραν στο φως υδρομαστευτικές σήραγγες που συνέλεγαν και μετέφεραν το νερό στην κρήνη με τη βοήθεια της φυσικής κλίσης. Οι σήραγγες θεωρούνται πρωτόλειο έργο του Ευπαλίνου από την κατασκευή του οποίου απέκτησε την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνική αρτιότητα που απαιτούνταν για το σχεδιασμό ενός μεγαλύτερου και σύνθετου έργου, του Ευπαλίνειου Ορύγματος της Σάμου.
Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 8:00 έως τις 14:00 . Για ομαδικές ή σχολικές επισκέψεις πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων.
22960 22426
Λόφος Αγίου Γεωργίου
Στην περιοχή της Πάχης, στον λόφο πάνω ακριβώς από τον οικισμό, ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να βρει ένα από τα ιστορικότερα φρούρια της αρχαίας Μεγαρίδας το οποίο χρησίμευε ως ακρόπολη του λιμανιού της Νισαίας.
Το λιμάνι αυτό θεωρείται σήμερα πως βρίσκοταν ανάμεσα στους δύο λόφους της Πάχης, το Παλαιόκαστρο και τον Άγιο Γεώργιο. Σήμερα, στον χώρο όπου κάποτε υψωνόταν το φρούριο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου με εμφανή τα απομεινάρια του, γύρω από τον ναό.
Η θέα της περιοχής είναι πραγματικά μοναδική, η πόλη των Μεγάρων, ο κόλπος με τη Σαλαμίνα και την Αίγινα, οι ακτές της Πελοποννήσου, ο κάμπος των Μεγάρων και τα όρη Πατέρας και Γεράνεια θα ανταμείψουν κάθε επισκέπτη.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος με τα πόδια ή με αυτοκίνητο από την πίσω μεριά του λόφου, ακολουθώντας τον δρόμο στο λιμάνι της Πάχης. Ο χώρος ενδύκνειται για τους λάτρεις της φωτογραφίας.
Μνημείο Βασιλιά Καρός
Στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης, σε ένα λατομείο της περιοχής, ανακαλύφθηκαν το 1950 σε ανασκαφές κατάλοιπα μεγάλου κυκλικού πύργου μαζί με θεμέλια μικρότερων χτισμάτων.
Ο πύργος συσχετίζεται με την φρούρηση της Σκιρωνίδας οδού που οδηγούσε στην Κόρινθο. ‘Ομως κατα τις ανασκαφές βρέθηκαν ενδείξεις παρουσίας μικρού ναού ή ηρώου στην ίδια θέση, που σχετίζονται με το μνημείο του μυθικού βασιλιά Κάρα, ο οποίος έκτισε την ακρόπολη Καρία και τα ιερά της Δήμητρας, επονομαζόμενα “Μέγαρα”, από όπου πιθανότατα προέρχεται η ονομασία της πόλης.
Τα ευρήματα καθώς και η θέα του Σαρωνικού και της πόλης των Μεγάρων είναι ιδανικά για κάθε περιηγητή.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος με τα πόδια ή με αυτοκίνητο από την πίσω μεριά του λατομείου.
Λόφος Παλαιόκαστρο
Το Παλαιόκαστρο, βρίσκεται επάνω σε ένα μικρό κωνικό λόφο σαράντα περίπου μέτρων στην παραλία της Βαρέας και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, από μια μικρή και ελλιπή ανασκαφή που έγινε πριν το 1940, χρονολογούνται σε προϊστορικές και ιστορικές περιόδους των Μεγάρων.
Μέχρι το 1940 υπήρχε επάνω στον λόφο ένα μεγάλο μέρος ενετικού πύργου αλλά και αρχαίων οχυρώσεων. Την εποχή εκείνη οι Γερμανοί κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του πύργου, αφαίρεσαν αρχαία κομμάτια και ευρήματα, αλλά και ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος του λόφου με σκοπό να εφορμούν από το επιχειρησιακό αεροδρόμιο που έφτιαξαν λίγο πιο πέρα από τον λόφο.
Σήμερα στον λόφο υπάρχουν ελάχιστα εναπομείναντα τμήματα οχύρωσης ύστερων μεσαιωνικών χρόνων.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος μόνο με τα πόδια. Μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας ακριβώς από κάτω, στον δρόμο της παραλίας της Βαρέας.