Προσωπικότητες που ξεχώρισαν

Ανά τους αιώνες πολλοί ήταν οι Μεγαρείς που όχι μόνο ξεχώρισαν και δημιούργησαν σε τοπικό επίπεδο, αλλά άλλαξαν και την ροή της ιστορίας. Ολυμπιονίκες, ιστορικοί, φιλόσοφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες και ποιητές μετέδωσαν τις ιδέες και τα έργα τους, που μέχρι και σήμερα θαυμάζονται. Άνθρωποι όπως ο Βύζαντας, ο Θεαγένης και άλλοι επηρέασαν με την επιστήμη και το δυναμικό χαρακτήρα τους τα δρώμενα, όχι απλά της εποχής τους , αλλά και της μετέπειτα ιστορίας της Ελλάδας.

Βύζας

658 π.Χ

Ιδρυτής του Βυζάντιου, μια αποικιακή επιχείρηση που είχαν οργανώσει οι Μεγαρείς στην περιοχή του Βοσπόρου, συγκεκριμένα στην Χαλκηδόνα. Μετά από πολλές περιπλανήσεις  οι Μεγαρείς εγκαταστάθηκαν στην ακτή έναντι της Χαλκηδόνας και το 657 π.Χ ίδρυσαν εκεί την νέα πόλη τους το Βυζάντιο το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία.

περισσότερα

Ευκλείδης

440-370 π.Χ

Μαθητής του Σωκράτη. Ίδρυσε την Εριστική Σχολή στα Μέγαρα με τα δόγματα της Ελεατικής Φιλοσοφίας σε συνδυασμό με τις αντιλήψεις του Σωκράτη. Ο Ευκλείδης θεωρούσε το  “ Αγαθόν “  το ύψιστο αντικείμενο της γνώσης με αποτέλεσμα η φιλοσοφία του να επηρεάσει την φιλοσοφία του Πλάτωνα καθώς το   “ Αγαθόν “  κατέχει μοναδική θέση στην Πολιτεία.

περισσότερα

Θέογνις

570-490 π.Χ

Ένας από τους αρχαιότερους ελεγειακούς και γνωμικούς ποιητές, έχοντας στην κατοχή του μια συλλογή ποιημάτων από 1389 στίχους σχετικούς με τα πολιτικά γεγονότα της εποχής του που συνέβησαν στα Μέγαρα.

“Να είσαι συνετός κι ούτε να προσπαθείς να αποκτήσεις από πράξεις κακές ή άδικες τιμές ή διακρίσεις ή πλούτο”.

περισσότερα

Σουσαρίων

610-550 π.Χ

Πατέρας της κωμωδίας και δάσκαλος του μεγάλου κωμωδού Αριστοφάνη. Ήταν ο πρώτος στον κόσμος ο οποίος με τους αυτοσχεδιασμούς και τα αστεία πειράγματα των γλεντοκόπων ανακάλυψε την κωμωδία.

περισσότερα

Θεαγένης

660-600 π.Χ

Κυβέρνησε ως τύραννος το κράτος των Μεγάρων για περίπου 30 έτη. Κατέλαβε την εξουσία το 625 π.Χ προς υπεράσπιση των φτωχών αλλά διακρίθηκε και ως ιδρυτής δημόσιων έργων. Το σημαντικότερο αυτών η Κρήνη του Θεαγένους, το αρχαιότερο κτίσμα υδροδότησης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

περισσότερα

Όρσιππος

740-680 π.Χ

Ο πρώτος ολυμπιονίκης που τερμάτισε γυμνός στους Ολυμπιακούς αγώνες στο αγώνισμα του δρόμου. Οι Μεγαρείς τον τιμούν ακόμα και σαν στρατηγό τους αφου μετά από μάχη προσάρτησε ένα μέρος γειτονικού χώρου στα Μέγαρα.

περισσότερα

Θεόκοσμος

460-380 π.Χ

Γλύπτης που έζησε κατά την περίοδο του πελοποννησιακού πολέμου, γνωστος για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Δία μαζί με τον διάσημο γλύπτη Φειδία. Ο Θεόκοσμος έιχε φτιάξει κι άλλα αγάλματα όπως αυτό του Έρμωνα, Μεγαρίτης κυβερνήτης της ναυαρχίδας του Λύσσανδρου, των Μοιρών αλλά και τις εποχές του χρόνου.

περισσότερα

Ευπαλίνος

560-500 π.Χ

Μεγαρίτης Αρχιτέκτων, διάσημος για την δημιουργία ενός τούνελ μήκους 1036 μέτρων στην Σάμο το οποίο σώζεται ακόμα και σήμερα και θεωρείται από τα πιο θαυμαστά του αρχαίου κόσμου σαν τεχνολογικό κατόρθωμα. Επίσης, είναι ο κατασκευαστής της Κρήνης του Θεαγένους.

περισσότερα

Στίλπων

380-300 π.Χ

Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που γεννήθηκε στα Μέγαρα και υπήρξε μαθητής του Ευκλείδη. Ο Στίλπων έγινε ο τρίτος σχολάρχης της διάσημης Μεγαρικής σχολής αφ ότου τον εξόρισαν απο την Αθήνα για την διδασκαλία του και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στα Μέγαρα. Ήταν τόσο δημοφιλής για το έργο του ώστε να επηρεάσει και να διδάξει την επιδεξιότητα της διαλεκτικής τέχνης.

περισσότερα

Άλλες προσωπικότητες

  • Τηλεφάνης (Αυλητής)
  • Ηρόδικος (Ιατρός)
  • Ηρέας (Ιστορικός)
  • Ηρόδωρος (Ολυμπιονίκης)
  • Φαλέας (Φιλόσοφος – Πολιτικός)
  • Μελάμποδος (Ιατρός)

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με το Ευπαλίνειο όρηγμα και να διαβάσετε περισσότερα για τους επιφανείς Μεγαρείς στα