Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων

Η ίδρυση του, συνδέεται άμεσα με την αναβίωση του εθίμου του Χορού της Τράτας , το 1973 στον Άι Γιάννη τον Γαλιλαίο (Χορευταρά), που πραγματοποίησαν τα πρώτα μέλη του συλλόγου. Σκοπός του συγκροτήματος αυτού είναι η μέριμνα για την ελληνική παράδοση και κυρίως αυτής της πόλης των Μεγάρων, που επιτυγχάνεται με τον ζήλο που διακρίνει τα μέλη του συλλόγου και κυρίως τον ιδρυτή του κ. Δημήτρη Ηλία.
Το συγκρότημα διδάσκει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα και η χορευτική του ομάδα έχει αντιπροσωπεύσει επανειλημμένα τα Μέγαρα και άλλες πόλεις, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, στην Μέση Ανατολή αλλά και σε πολλά μέρη της χώρας μας. Ο σύλλογος διαθέτει μια πολλή πλούσια ιματιοθήκη με παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και γι’ αυτό δύναται να παρουσιάσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από όλες τις περιοχές της χώρας με τις αντίστοιχες φορεσιές.

Υπεύθυνος: Δημήτρης Ηλίας

Π. Γεωργακή 50

  22960 23974

6976067214

Ο Σύλλογος στο facebook

Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων

Λύκειο Ελληνίδων ΜεγάρωνΤο παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων στα Μέγαρα, ιδρύθηκε το 1982 έχοντας ως κύριο σκοπό την μελέτη, την επιστημονική καταγραφή, την ενδυνάμωση και την διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, προσπάθησε να εμπλουτίσει την ιματιοθήκη του με φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας και να δημιουργήσει χορευτικές ομάδες ικανές για την παρουσίαση χορών, τόσο των Μεγάρων όσο και των άλλων πόλεων. Το τμήμα χορού του απαρτίζεται από 17 χορευτικές ομάδες, από τις οποίες οι δυο μεγαλύτερες έχουν συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων εντός και εκτός Ελλάδος, με εντυπωσιακές εμφανίσεις και τιμητικές διακρίσεις, ενώ από το 2014 υπάρχει και τμήμα Χορωδίας.

Το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων δραστηριοποιείται και στον χώρο των εκδηλώσεων σχετικά με την παράδοση και την λαογραφία, αφού έχει οργανώσει εκθέσεις λαογραφικού υλικού, ήταν βασικός διοργανωτής στο 6ο Λαογραφικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα και έχει λάβει μέρος σε μια σειρά ομιλιών με θέματα λογοτεχνικά, ιστορικά, λαογραφικά κ.α .

Αλκάθους και Καρία

Αλκάθους και ΚαρίαΟ Όμιλος Λαικής Παράδοσης Μεγάρων ιδρύθηκε το 1987 από μια ομάδα ανθρώπων που έτρεφαν ιδιαίτερη αγάπη για την παράδοση αλλά και για την πόλη τους. Το όνομα του ομίλου προέρχεται από τους δύο λόφους πάνω στους οποίους είναι χτισμένη η πόλη, ο λόφος του Καρός και ο λόφος του Αλκάθους.

Σκοπός και αυτού του συλλόγου είναι η διατήρηση, η καταγραφή και η διάσωση κάθε στοιχείου που αφορά τα ήθη, τα έθιμα και την λαογραφία του τόπου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών αλλά και τραγουδιών αφού διαθέτει τμήμα χορωδίας, καθώς επίσης συμμετέχοντας  σε εκθέσεις με λαογραφικό χαρακτήρα.

Ο Χορός της Τράτας

Ο Χορός της ΤράταςΟ σύλλογος  ιδρύθηκε το 1978 κι έχει ως στόχο του την διατήρηση και την αναβίωση των εθίμων της πόλης. Με την συγκρότηση χορευτικών τμημάτων για τη διατήρηση και προβολή χορών και τραγουδιών της χώρας μας και με μια συλλογή ιστορικού και λαογραφικού υλικού, κατάφερε να πραγματοποιήσει τον σκοπό του με μεγάλη επιτυχία. Ο σύλλογος έχει στην κατοχή του 180 φορεσιές των Μεγάρων και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας, έχει προβάλλει τα Μέγαρα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, έχοντας αποσπάσει βραβεία.

Ταυτόχρονα έχει πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού: Γαλλία (1991),  Αμερική (1992), Ρουμανία (1998 και 2003), Βουλγαρία (2004), Σερβία (2006). Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο σύλλογος έχει καθιερώσει το «Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών», με την παράλληλη συμμετοχή τουλάχιστον ενός χορευτικού συγκροτήματος από το εξωτερικό.

Χορευτικός Όμιλος Νέας Περάμου

Χορευτικός Όμιλος Νέας Περάμου

Στις 15 Μαρτίου του 2007, ιδρύθηκε ο Χορευτικός Όμιλος Νέας Περάμου Αττικής από ανήσυχους και δραστήριους γηγενείς ανθρώπους της πόλης μας .

Οι σκοποί του ομίλου σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό είναι :

  1. Η επιμόρφωση των μελών του Ομίλου στα έθιμα και τις παραδόσεις όλου του Ελληνισμού και ιδιαίτερα της Μ. Ασίας.
  2. Η διάσωση, διατήρηση και διαιώνιση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων, η περισυλλογή, η μελέτη, η αξιοποίηση και η προβολή του ιστορικού και λαογραφικού υλικού του Ελληνισμού.
  3. Η ανάπτυξη πνεύματος αγάπης και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.
  4. Άσκηση φιλανθρωπικού έργου.
  5. Ανάπτυξη και διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού.

Σήμερα ο όμιλος αριθμεί περί τα 300 μέλη. Διαθετει τρία χορευτικά τμήματα με χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλαδας με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς της Μ. Ασιας και ιδιαίτερα της Περαμου.

Πάγιες εκδηλώσεις του Ομίλου αποτελούν: το πανηγύρι του Πολιούχου της πόλης μας Αϊ Γιώργη, την δεύτερη μέρα του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Υπεύθυνη: Μαριάννα Σαμάτιαλη

 Πρυτανείου 16

 22960 26060

 6945463428

 Χορευτικός Όμιλος Νέας Περάμου

Σύλλογος Περάμιων Κυζικηνών

Σύλλογος Περάμιων Κυζικηνών

Η επιθυμία των προσφύγων να διασώσουν μνήμες και μαρτυρίες των προγόνων τους, καθώς και να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους για την παράδοση, τα ήθη και έθιμα στις επόμενες γενιές, ώθησε, το 1959, πολλούς επιφανείς Περάμιους της Πόλης, με πρωτεργάτη τον διαπρεπή για την εποχή του επιχειρηματία (ιδρυτή της Βιομηχανίας Ζυμαρικών ΜΙSKO) αείμνηστο Εμμανουήλ Παπαναστασίου στην ίδρυση του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών, σαν συνεχιστή του Σωματείου «Ανορθωτικός Σύνδεσμος των Περαμίων της Κωνσταντινούπολης»

Ο Σύλλογος καθιέρωσε την αναβίωση του πανηγυριού του Αη Γιώργη της παλιάς Περάμου ενώ το 1982, ίδρυσε χορευτικό συγκρότημα με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή της τοπικής παράδοσης.

Το 1968, με την έκδοση του βιβλίου «Η ΠΕΡΑΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ» του λόγιου πατριώτη Γεωργίου Αυγερινού Σγουρίδη, που αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές

  • Διατηρεί ιματιοθήκη παραδοσιακών ενδυμασιών που τακτικά εμπλουτίζει.
  • Έχει συλλογή κειμηλίων και αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών από προσφορές των μελών του που επίσης, συνεχώς εμπλουτίζει.

Υπεύθυνη: Ελπίδα Χονδρίδου

 28ης Οκτωβρίου 368, Νέα Πέραμος

 22960 34313

www.sypeky.org

Προοδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Μελιού Μεγάρων

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το έτος 1968 με αρκετά εγγεγραμμένα μέλη. Σκοπός του συλλόγου, είναι η διάσωση και η διατήρηση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, η περισυλλογή και η αξιοποίηση του ιστορικού και λαογραφικού υλικού καθώς και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του μέσω της χορευτικής ομάδας που διαθέτει. Ο σύλλογος, απ΄τις αρχές της δεκαετίας του 1980 διοργανώνει κάθε χρόνο με επιτυχία τα Μικρασιάτικα. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΟΣΠΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος)

Υπεύθυνος: Μπέτσης Στάθης

 Μελί, Μέγαρα