Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων

Στο αρχαιολογικό μουσείο Μεγάρων εκτίθενται ευρήματα από τον 8ο αιώνα π.Χ μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η έκθεση στεγάζεται στο παλιό Δημαρχιακό Μέγαρο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Μεγαρέων στην Γ΄ΕΚΠΑ. Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο με τέσσερις εκθεσιακούς χώρους.

ΙΣΟΓΕΙΟ : Στο ισόγειο του κτηρίου παρουσιάζονται τα μαρμάρινα ευρήματα.
ΑΙΘΟΥΣΑ A: Εκτίθενται μνημειακά γλυπτά και αναθηματικά ανάγλυφα, πλαισιωμένα από πληροφορίες που προέρχονται από την ανασκαφική έρευνα και τις φιλολογικές πηγές για τη μνημειακή γλυπτική και τα ανάγλυφα των Μεγάρων από την αρχαϊκή έως και την ρωμαϊκή εποχή. Επίσης παρουσιάζεται σε σχεδιαστική αναπαράσταση η Νίκη των Μεγάρων, αντίγραφο από την γκραβούρα του 1847 (το πρωτότυπο βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών).

ΑΙΘΟΥΣΑ Β: Εκτίθενται επιγραφές που περιέχουν πληροφορίες για την δημόσια ζωή της κλασικής κυρίως εποχής και επιτύμβιες στήλες της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πλαισιώνονται από σχετικά κείμενα και φωτογραφίες.

ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ: Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται ευρήματα από τα νεκροταφεία της πόλης και αντικείμενα της καθηρημένης ζωής.

ΑΙΘΟΥΣΑ Γ: Εκτίθενται αντικείμενα επιλεγμένα από ταφικά σύνολα που χρονολογούνται από τον 8ο έως τον 1ο αι. π.Χ. Πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό, φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα, σχετικά με την θέση των αρχαίων νεκροταφείων στην τοπογραφία της σύγχρονης και αρχαίας πόλης και τα ταφικά έθιμα.

ΑΙΘΟΥΣΑ Δ: Εκτίθενται αντικείμενα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα, κυρίως πήλινα και χάλκινα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αποθέτης αρχαϊκού ιερού στη θέση Μπούρι στο Αλεποχώρι, από τα εκατοντάδες ευρήματα του οποίου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα λατρείας και του τοπικού κεραμικού εργαστηρίου. Μια ευσύνοπτη παρουσίαση της ανασκαφής γίνεται με τη βοήθεια εποπτικού υλικού .

ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ: Παρουσιάζονται επιγραφές, βάθρα αγαλμάτων και αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων.

Οι εικόνες του μουσείου έχουν αποκλειστική άδεια χρήσης για την συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Απαγορεύεται ρητά ο δανεισμός και η διάθεση σε τρίτους, η καταφόρτωση (download) μέρους ή του συνόλου των εικόνων και οποιαδήποτε άλλη χρήση τους χωρίς την έγγραφη άδεια της Υπηρεσίας. credit line: Αρχ. Μουσείο Μεγάρων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Καστάνειο Λαογραφικό Μουσείο Μεγάρων

Το Καστάνειο Λαογραφικό Μουσείο Μεγάρων ιδρύθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2009 και στεγάζεται σε μια σύγχρονη και ευρύχωρη αίθουσα στην οδό Σιθνίδων στα Μέγαρα με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις δαπάνες του ιδρυτή του, Σπυρίδωνος Μπερδελή.

Διαθέτει ανέκδοτο αρχειακό υλικό, σπάνιες συλλογές και αριθμεί χιλιάδες αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με το λαϊκό υλικό πολιτισμό. Τα εκθέματα αποτελούν τμήμα της μεγάλης συλλογής του Σπυρίδωνος Μπερδελή κι ένα μικρό μέρος τους έχει δωρηθεί από υποστηρικτές φίλους του μουσείου. Οι εκθέσεις του μουσείου ανανεώνονται συχνά και προστίθενται νέα εκθέματα.

Σκοπός του είναι η έρευνα, η διάσωση, η μελέτη, η προβολή του λαϊκού ελληνικού πολιτισμού καθώς επίσης και η εξασφάλιση πάσης φύσης λαογραφικού υλικού της Ελλάδας.

Στο μουσείο θα βρείτε παραδοσιακές φορεσιές από τα Μέγαρα, την Σαλαμίνα, την Κόρινθο, την Σμύρνη και τις Σπέτσες καθώς αντικείμενα της καθημερινότητας της τότε εποχής.

Είναι μια καλή ευκαιρία για κάθε επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μέσα από μια οργανωμένη και πλήρης συλλογή, αλλά και να ακούσει ιδιαίτερες ιστορίες από τον ιδιοκτήτη που σίγουρα θα τον κάνουν να δει με άλλο μάτι και να αγαπήσει τις παραδόσεις μας.

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά κατόπιν ραντεβού, για μικρές ή μεγάλες ομάδες (σχολεία, συλλόγους κτλ).

Η είσοδος είναι δωρεάν.

 Σιθνίδων

22960 25148 , 6972 213959

Σκιρώνιο Μουσείο Πολυχρονόπουλου

Στο 50ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου σε μια βραχώδη πλαγιά, βρίσκεται το Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονοπούλου. Το μουσείο εκτείνεται αμφιθεατρικά σε μια έκταση επτά στρεμμάτων, σε ένα φυσικό σκηνικό της τοποθεσίας και υπήρξε πηγή έμπνευσης για επεμβάσεις αρκετών καλλιτεχνών αφού το Σκιρώνειο έχει φιλοξενήσει Διεθνείς Biennale γλυπτικής (1977,1979,1981,1985,1989) , εκθέσεις νέων καλλιτεχνών, αλλά  θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Τόσο το αρχιτεκτόνημα όσο και ένα αρκετά μεγάλο μέρος του έργου του γλύπτη απλώνεται επάνω στις Σκιρωνίδες πέτρες και εκτός των εκθεμάτων μπορείτε το καλοκαίρι να απολαύσετε το μπάνιο σας σε ένα μαγευτικό σκηνικό, στην παραλία, κάτω ακριβώς από το μουσείο.

Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Πέτκα

Πρόκειται για παραδοσιακό πέτρινο ελαιοτριβείο επιφάνειας 144 τ.μ. που βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Περάμου επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 368. Το κτίριο κτίσθηκε το 1933 από τον ιδιοκτήτη του Νικόλαο Πέτκα για την κάλυψη των αναγκών των 250 προσφυγικών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν το 1924 στην περιοχή μετά τη συνθήκη της ανταλλαγής πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραχώρησε στους Περαμιώτες πρόσφυγες γη για την κατασκευή σπιτιών καθώς και 3.000 ελαιόδεντρα με ετήσια παραγωγή περίπου 35 τόνους ελιάς. Το 1993 οι κληρονόμοι του Νικολάου Πέτκα δώρισαν το ακίνητο στο Σύλλογο Περαμίων – Κυζικηνών για την στέγασή του.

Με ενέργειες του Συλλόγου Περαμίων – Κυζικηνών ανακαινίστηκε το ελαιοτριβείο σε χώρο μουσείου με σεβασμό πάντα στην ιστορία και την παράδοση του. Σήμερα εκτίθεται ο εξοπλισμός του ελαιοτριβείο αναπαλαιωμένος προκαλώντας μνήμες στους νέους επισκέπτες του και στα μέλη του συλλόγου.

Το ανακαινισμένο ελαιοτριβείο Νικολάου Πέτκα αποτελεί πλέον ένα κτίριο βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής του παρελθόντος με δυνατότητα φιλοξενίας πολλαπλών εκδηλώσεων. Το ελαιοτριβείο με τις μυλόπετρες, τα πιεστήρια τους φακέλους, τη γούρνα, τον φυσικό διαχωρισμό του ελαιόλαδου, την ειδική κανάτα (κοχύλι) και το ασκί δεν υπάρχει στις ημέρες μας σε λειτουργία.

Πινακοθηκή Κολλιαλή

Η πινακοθήκη Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή στα Μέγαρα είναι προϊόν της αγάπης του ζεύγους για την Τέχνη και αποτέλεσμα πολλών χρόνων συλλογής έργων.

Η πινακοθήκη περιλαμβάνει: μια αντιπροσωπευτική συλλογή έργων  σύγχρονης Ελληνικής τέχνης (ζωγραφικά, γλυπτά , κατασκευές, βίντεο κ.α.), μία συλλογή χαρακτικών του 20ού  αιώνα όπου αντιπροσωπεύονται όλοι οι Έλληνες χαράκτες του και μία σπάνια συλλογή ναΐφ Ελλήνων ζωγράφων.

Μέρος των έργων έχει εκτεθεί στο Ε.Μ.Σ.Τ., στη Ρήγα, στην Αδριανούπολη, στο Γκάζι, στα Δημήτρια στη Θεσ/νίκη , στο Δήμο Ασπροπύργου και στο Δήμο Βιλλίων.

Τα έργα εκτίθενται προσωρινά σε μόνιμη έκθεση σε ιδιωτικό χώρο των ιδιοκτητών και μπορείτε να την επισκεφθείτε κατόπιν ραντεβού. Είναι επίσης ανοιχτή για σχολεία από Γ’ Δημοτικού και άνω, όπου συνδυάζεται με ξενάγηση και διαδραστικά παιγνίδια από τον εκάστοτε καθηγητή.

Η είσοδος είναι δωρεάν.