Η παραδοσιακή μουσική των Μεγαρέων ομοιάζει με αυτή της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής. Επικρατούν συρτοί χοροί σε τετράσημο και επτάσημο ρυθμό, δηλαδή σε συρτά νησιώτικα και καλαματιανά. Συναντάμε και μουσικές της στεριανής Ελλάδας δηλαδή πηδηχτούς ρυθμούς, όπου αυτοί συνήθως είναι αποκριάτικοι και συνοδεύουν  ανάλογους πηδηχτούς χορούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δύο καρσιλαμάδες των Μεγάρων. Ο ένας είναι του γάμου, που τον χόρευαν μετά τη στέψη σε ένα ή τρία σταυροδρόμια, πηγαίνοντας προς το σπίτι του γαμπρού σε ρυθμό καλαματιανό και ο άλλος που τον χόρευαν στις ταβέρνες και στα γλέντια σε εννεάσιμο ρυθμό.

Ενδιαφέρουσες μουσικές είναι και αυτές του χορού της Τράτας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν ωραιότατα καθιστικά τραγούδια με έντονο Βυζαντινό ύφος.

Τα μουσικά όργανα που υπήρχαν στα Μέγαρα είναι: βιολί και λαούτο(νησιώτικη ζυγιά), πίπιζα και ταούλι συνήθως για γλέντια στην ύπαιθρο. Στην νησιώτικη ζυγιά θα προσθέσουμε το σαντούρι καθώς και το ούτι. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί το ακορντεόν και φυσικά το μπουζούκι. Τα κλαρίνα συνήθως τα έφερναν από την Αθήνα.