Ιστορία
Το 1818, οι Μεγαρίτες πήραν άδεια από τον Μουτεσαρίφη της περιοχής για την ανέγερση ενός τοίχους, το οποίο θα τους προστάτευε από τις επιθέσεις και θα μπορούσαν να οχυρώνονται εκεί όταν αυτές γίνονταν. Το τοίχος ολοκληρώθηκε το 1824, και είναι το μοναδικό οχυρωματικό έργο της περιόδου αυτής που σώζεται σχεδόν ολόκληρο. Έχει μήκος 600 μ. και ύψος περίπου 4 μ. και διαθέτει πολλές πολεμίστρες. Η κεντρική πόρτα του τοίχους έχει αφαιρεθεί και βρίσκεται από το 1930 στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης στην Σαλαμίνα όπου ακόμα φαίνονται τα σημάδια από τα βλήματα πάνω της.
Ο υγροβιότοπος
Το Βουρκάρι είναι ένας μοναδικός στο είδος του υγροβιότοπος. Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Ιούνιος 2004) “είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα στο οποίο καταγράφονται 104 είδη πουλιών, 61 είδη χλωρίδας, 17 είδη ψαριών, 10 είδη θηλαστικών, καθώς και 11 είδη αμφίβιων και ερπετών. Πολλά από αυτά τα είδη είναι σπάνια και η περιοχή αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό“. Αυτά επιβεβαιώνουν και οι αυτοψίες της WWF και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (Νοέμβριος του 2006).
Θαλάσσια σπορ
Ο κόλπος της περιοχής ενδείκνυται για τους λάτρεις του wind surfing μιας και είναι ένας φυσικός αβαθής κολπίσκος που ενώ η ταχύτητα του αέρα ξεπερνά τα 4 μποφόρ, τα νερά παραμένουν ήρεμα και χωρίς κύματα. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες στην περιοχή συγκεντρώνονται αρκετοί αθλητές, είτε για προπόνηση, είτε για μια πιο ήρεμη και χαλαρή βόλτα.
Στην ονομαστική εορτή της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας γίνεται κάθε χρόνο ένα μικρό πανηγύρι, αν επισκεφθείτε την πόλη εκείνη την εποχή μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα από εκεί.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το τοίχος της Αγίας Τριάδας καθώς και τα σπίτια και τις παραδοσιακές ταβέρνες δίπλα στο Βουρκάρι.
Πάχη, το Ήρεμο Κύμα και την Νέα Πέραμο .
Κοντά στην Αγία Τριάδα μπορείτε να επισκεφθείτε τηνΤην Αγία Τριάδα μπορείτε να την επισκεφθείτε είτε από την Πάχη, ακολουθώντας τον δρόμο μετά το parking, είτε από τον δρόμο προς Νέα Πέραμο (Π.Ε.Ο.Α.Κ.), στρίβωντας προς Πέραμα (ferry boats) .