Ο Θέογνις
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1951 από μια ομάδα φοιτητών σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον τόπο. Μετά τον πόλεμο κάθε πολιτιστική προσπάθεια θεωρείτω ύποπτη και έτσι ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο τότε εφημέριος της Μητρόπολης Μεγάρων. Για τους ίδιους λόγους το όνομα που δόθηκε αρχικά στον σύλλογο, ήταν “Σύλλογος Αναγέννησης και Πνευματικής Επικοινωνίας Νέων – Ο Θέογνις”. Σήμερα, όπως και τότε, σκοπός του συλλόγου είναι η επικοινωνία των μελών για πνευματική ανάσταση της νεολαίας, καλλιεργώντας τις διανοητικές και ηθικές ικανότητες καθώς και η συμβολή σε εξωραϊστικά και καλλωπιστικά έργα στην πόλη.
Ο σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στο κέντρο της πόλης το οποίο έγινε δωρεά από τον Νικόλαο Χαλόφτη το 1968. Κάθε χρόνο διοργανώνονται με επιτυχία τα «Βραβεία Χαλόφτη» (εις μνήμην του δωρητή του κτηρίου, αείμνηστου Χαλόφτη). Μια εκδήλωση που αφορά τη βράβευση των επιτυχόντων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Επίσης στο κτήριο του συλλόγου φιλοξενούνται και οργανώνονται εκθέσεις, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα κ.α. Κατά καιρούς δίνονται επίσης, μαθήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας, χαρακτικής κ.α.
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1983 και στεγάζεται σε κτήριο που έγινε δωρεά στον Δήμο από την κ. Αθηνά Καστάνη-Αλεξίου. Σήμερα αριθμεί περίπου 12.500 βιβλία καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο φάσμα κατηγοριών όπως εκπαιδευτικά, σχολικά βοηθήματα, ιατρικά, λογοτεχνικά, θρησκευτικά, ιστορικά και πολλά βιβλία που αφορούν τη λαογραφία και την ιστορία των Μεγάρων.
Κατά καιρούς διεξάγονται σεμινάρια και σχολεία, όπως μαθήματα στιχουργικής κτλ, ενώ μεγάλη είναι και η δράση της Λέσχης Ανάγνωσης της βιβλιοθήκης, όχι μόνο με συγκεντρώσεις των ίδιων των μελών της , αλλά και με πολύ ενδιαφέροντες και διακεκριμένους καλεσμένους. Μεικοί από αυτούς είναι ο Τίτος Πατρίκιος, η Κική Δημουλά, η Ιωάννα Καρυστιάννη, ο Βασίλης Βασιλικός και άλλοι, που παρουσιάζουν τα έργα τους και συνομιλούν με το κοινό.
Στον χώρο υπάρχουν διαθέσιμοι υπολογιστές για τον αναγνώστη/επισκέπτη με πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ είναι ανοιχτή καθημερινά 8.30 π.μ. με 8.30 μ.μ. και Σάββατο 9 π.μ. με 2.00 μ.μ.
Κ. Σχινά 2
22963 00544
Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο
To πολιτιστικό κέντρο Στρατουδάκειο είναι μία δωρεά προς τον Δήμο Μεγαρέων από τον Νικόλαο Στρατουδάκη και εγκαινιάστηκε το έτος 2006. Η επιμέλεια ανήκει στον τότε σκηνοθέτη Γεώργιο Μάρδα με την βοήθεια των μελών της ομάδας του. Πολύτιμη ήταν και η οικονομική βοήθεια του Δημοτικού θεάτρου.
Ο εσωτερικός χώρος του κέντρου ονομάζεται Σουσαρίων προς τιμή του πατέρα της κωμωδίας, μια προσωπικότητα από τα Μέγαρα που ξεχώρισε για τη πρωτοτυπία στους αυτοσχεδιασμούς των γλεντοκόπων. Αυτός ο χώρος έχει δημιουργηθεί κυρίως για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως ομιλίες , χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις καθώς και για ενημερωτικά-εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης ο εξωτερικός χώρος χρησιμοποιείται για την διεξαγωγή εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις ζωγραφικής κ.α.
Περιοχή Κουρκούρια
2296026275
Μουσικός Όμιλος Μεγάρων
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Μεγαρέων ιδρύθηκε το 1938. Μετέπειτα ενσωματώθηκε στον Μουσικό Όμιλο Μεγάρων (Μ.Ο.Μ.) ο οποίος ιδρύθηκε το 1981. Ο Μουσικός Όμιλος αποτελείται από την μπάντα, την μικτή χορωδία ενηλίκων, την μικτή παιδική χορωδία, το τμήμα ορχηστρών και τις σχολές εκμάθησης μουσικών οργάνων. Το 2011 ιδρύθηκε και ωδείο με την ονομασία «ΒΥΖΑΝΤΕΙΟΝ ΩΔΕΙΟΝ» του Δήμου Μεγαρέων καθώς και το παράρτημα του στη Νέα Πέραμο.
Αποστολή και στόχος του ωδείου είναι η παροχή υψηλής ποιότητας μουσικής εκπαίδευσης σε παιδιά και ενήλικες, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ικανοποίηση που προσφέρει η μουσική εκτέλεση και μεταδίδοντας σε όλους τους μαθητές του την αγάπη για την μουσική. Στελεχωμένο από μια επίλεκτη ομάδα καθηγητών, καλύπτει όλο το φάσμα των σπουδών στους τομείς της ενόργανης, φωνητικής και θεωρητικής της μουσικής.
Μέγαρα,Άλσος Θεογνίδος
Ν. Πέραμος, 25ης Μαρτίου & Ν. Κριάδα 86
22963 00417 – 22960 32509
info@vyzanteion-wdeion.gr
Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών
Το Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. λειτουργεί από το 2012 με μεγάλη επιτυχία σε μια μονοκατοικία άλλης εποχής, με κήπο και ψηλοτάβανους χώρους ιδανική για την έμπνευση και την ελεύθερη έκφραση των μαθητών του εργαστηρίου.
Με τη βοήθεια δασκάλου, πτυχιούχου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, κάθε παιδί και κάθε ενήλικας μπορεί να ασχοληθεί δημιουργικά και να καλλιεργήσει ένα τυχόν ταλέντο, όπου με την καθημερινή ρουτίνα είχε αγνοήσει ή παραμελήσει.
Στο παιδικό τμήμα, τα παιδιά ενθαρρύνονται να αφηγούνται ιστορίες με δικές τους ζωγραφιές (υπό την μορφή comics), τι είναι χώρος και πώς να μορφοποιούν μέσα σε αυτόν τις ιστορίες τους με διάφορες κατασκευές, μαθαίνοντας έτσι τους κανόνες της ζωγραφικής. Στο τμήμα ενηλίκων διδάσκονται μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας. Επίσης, το εργαστήρι διαθέτει σειρά εκμαγείων αρχαίων προτομών για τη σχεδιαστική μελέτη και προετοιμασία υποψηφίων για τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών.
Λειτουργεί παιδικό τμήμα για μαθητές από Α΄ – ΣΤ΄ δημοτικού κάθε Τρίτη και Παρασκευή όπως και τμήμα ενηλίκων, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 17:00 – 21:00 (ελεύθερη ώρα προσέλευσης και αποχώρησης).
Μ. Μπεναρδή 26
2296089150 – 2296026294
Πολιτιστικό Κέντρο Κινέτας
Στο Πολιτιστικό Κέντρο, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη ενώ παρέχεται δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Στον ίδιο χώρο συστεγάζονται η Κινηματογραφική Λέσχη Κινέτας όπου κάθε Παρασκευή στις 19:00μμ προβάλλονται ταινίες ποικίλου ενδιαφέροντος με ελεύθερη είσοδο, καθώς και η Λέσχη Ανάγνωσης Κινέτας που ιδρύθηκε το 2014. Στην Λέσχη Ανάγνωσης πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις κάθε Δευτέρα και παρουσιάζονται αξιόλογα αφιερώματα με σημαντικούς προσκεκλημένους από τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο Κώστας Κάζάκος , Χάρης Ρώμας και άλλοι.
Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων “Κούρος”
Ο Αθλητικός Όμιλος ”ΚΟΥΡΟΣ” Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων, ιδρύθηκε το 1997, έχει αναγνωρισθεί ως Φίλαθλο Σωματείο και είναι ενταγμένος στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).
Σήμερα ο Όμιλος διαθέτει 4 βασικές ομάδες (εθελοντική, ποδηλατική, σκοπευτική και ομάδα οδικής ασφάλειας) με δράση σε ολόκληρη την περιοχή των Μεγάρων. Παρέχει μεγάλο πολιτιστικό έργο αλλά και ουσιαστική προστασία της περιοχής, με αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης όπως έντονα καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί. Βοηθά επίσης στην διάσωση, τις πρώτες βοήθειες, τον απεγκλωβισμό ατόμων σε κίνδυνο κ.α.
Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων
Το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων, ιδρύθηκε το 1986 από τον τότε Αντιδήμαρχο Ιωάννη Γκίνη και στεγάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο. Η θεατρική ομάδα αριθμεί πολλά μέλη, όλων των ηλικιών, άντρες και γυναίκες. Έχουν οργανωθεί στο σύνολο, περίπου 35 παραστάσεις και παράλληλα η ομάδα έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ. Επακόλουθο αυτών των συμμετοχών, είναι η ομάδα να έχει κατακτήσει ορισμένα βραβεία, όπως το 1ο και το 2ο ρόλο(γυναικείο) στα φεστιβάλ Λευκάδας και Ζωγράφου.
Από τη θέση του σκηνοθέτη έχουν περάσει, ο Τάκης Βαλέρης με το πρώτο θεατρικό έργο που παρουσιάστηκε, “Το Φυντανάκι”, ο Αδάμ Στασινός και Στέφανος Μουστάκας με την κωμωδία “Ζητειται Ψεύτης”, η Γαβριέλλα Τριανταφύλλου με την κωμωδία, ο “Πειρασμός” και άλλα έργα, ο Τάκης Ταρσιταλίδης με το έργο “Φαύστα”, ο Γιώργος Μαρδάς με το έργο “Ζορμπάς ο Έλληνας” και άλλα, ο Νίκος Ηλιόπουλος με το έργο, “η Αυλή των Θαυμάτων”, η Ευγενία Σάλτα με το θεατρίκό έργο “Μαίρη Λίντα, το Τραγούδι Της Ζωής Μου”, γραμμένο από την ίδια τη σκηνοθέτιδα.
Από το 1997 λειτουργεί και παιδική θεατρική ομάδα, με σκηνοθέτιδες την Σοφία Κάρκα, με ένα από τα έργα της, το “Ελίζα”, την Άννα Χατζηχρήστου με το έργο “Αρεκναζάν” και την Βιργινία Κεχαγιά με το έργο “Ποιά Ελένη”
Η θεατρική ομάδα έχει καταφέρει και έχει δημιουργήσει ένα βεστιάριο με μία μεγάλη ποικιλία θεατρικών κοστουμιών.
Περιοχή Κουρκούρια
2296026275
Σύλλογος φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων
Κατά το έτος 2000, ιδρύθηκε η πρότυπη Μικτή Βυζαντινή Χορωδία Μεγάρων και Φροντιστηρίων εκμάθησης Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής.
Στόχος του Συλλόγου είναι:
- Η εκμάθηση και διάδοση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής
- Η διδασκαλία παραδοσιακού τραγουδιού και διαφόρων μουσικών οργάνων, καθώς επίσης και δραστηριότητες που προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό
- Η άσκηση φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων
Ο Σύλλογος διαθέτει τα παρακάτω τμήματα:
- Ανδρική Χορωδία εκκλησιαστικής μουσικής
- Γυναικεία Χορωδία εκκλησιαστικής μουσικής
- Χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακού τραγουδιού
- Φροντιστήριο εκμάθησης Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής
Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις στα Μέγαρα καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πολλές εκδηλώσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα των διαφόρων Δήμων και της Εκκλησίας. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι έχει πραγματοποιήσει εκδήλωση – αφιέρωμα στην Άλωση της Πόλης με προσκεκλημένο τον κο. Μάνο Κουτσαγγελίδη. Έχει λάβει μέρος στην «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2011», σε εκδήλωση προς τιμήν του κου Χρόνη Αηδονίδη, σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαρέων. Επίσης, πλαισίωσε την ομιλία της Βυζαντινολόγου – Ιστορικού, κας Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ. Σκοπός του συλλόγου είναι να συνεχίζει να προσφέρει στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και φιλανθρωπικό τομέα, στην τοπική κοινωνία, στην ευρύτερη εν γένει περιοχή της Ελληνικής Επικράτειας και όχι μόνο.
Μαρκέλλου 5, Μέγαρα
Σώμα Ελλήνων Οδηγών
Η προσφορά τους είναι αξιόλογη στα τόσα χρόνια ύπαρξης τους στην πόλη μας, καθώς συνεργάζονται με τον Δήμο Μεγαρέων σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις. Κατά καιρούς διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, δενδροφυτεύσεις μαζί με άλλους τοπικούς φορείς της πόλεως αλλά και καθαρισμούς των ακτών. Το Σ.Ε.Ο. στεγάζεται στο Άλσος Θεογνίδος (Κουρκούρια) στην Ανατολική πλευρά της πόλης.
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
Το έργο των προσκόπων είναι γνωστό, τόσο στην πόλη μας όσο και παγκοσμίως. Οι πρόσκοποι συνεργάζονται με το Δήμο Μεγάρων στο πολιτιστικό πρόγραμμα της πόλης. Η κεντρική εστία βρίσκεται στο άλσος Θεογνίδος (Κουρκούρια) σε χώρο παραχωρημένο από τον Δήμο.