Οι εκκλησίες των Μεγάρων

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη)

Ο ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιδρύθηκε το 1974 και εγκαινιάστηκε ανήμερα του Ευαγγελισμού το έτος 1978. Είναι το αποτέλεσμα μετά την τριχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής και Μεγαρίδος που περιελάμβανε και τη νήσο Σαλαμίνα. Ο πρώτος Μητροπολίτης μετά τη δημιουργία της ήταν ο Βαρθολομαίος Κατσούρης ο οποίος ποίμενε το ρόλο αυτό έως και το θάνατό του.
Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, καθώς επίσημα έγγραφα δεν υπάρχουν ,παλαιότερα, πριν την εκκλησία της Μητροπόλεως υπήρχε ο ναός του Αγίου Χαράλαμπου (ρυθμού βασιλικής). Με την πάροδο των χρόνων όμως , αυτός ο ναός ερειπώθηκε με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι κάτοικοι να τον γκρεμίσουν και αργότερα λοιπόν έχτισαν τον ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σήμερα η ιερά Μητρόπολις Μεγάρων και Σαλαμίνος είναι μία από τις 81 Μητροπόλεις της εκκλησίας της Ελλάδος. Μητροπολίτης της εκκλησίας είναι ο Κωνσταντίνος Γιακουμάκης και η εκκλησία μας πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

22960 29537

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Θεολόγου

Στο νότιο κομμάτι των Μεγάρων εγκαταστάθηκαν οι προσφυγικές οικογένειες ερχόμενες από το Μελί της Ερυθραίας το 1923 μετά τον βίαια ξεριζωμό τους από την Μικρά Ασία όπου και ιδρύεται το Νέο Μελί. Οι κάτοικοι, με κλήρο λαμβάνουν κάποια στρέμματα στη Λάκα Καλόγηρου όπου καλλιεργούν τη γη.

Τη δεκαετία του 1950 οικοδομείται από τους πρόσφυγες ο ναός του Άγιου Ιωάννου του Θεολόγου πολιούχου του Μελιού. Κάποιοι κατάφεραν να φέρουν λιγοστά κειμήλια (τα όποια και κάποιες φορές εκτίθενται για το κοινό), όλοι όμως κουβάλησαν τα ήθη και τα έθιμα της χαμένης πατρίδας.

22960 83779

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες ο Ναός της Αγίας Παρασκευής , υπάρχει από τη περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά δε μπορούμε να μάθουμε για το μέρος στο οποίο βρισκόταν. Δε γνωρίζουμε εάν στο μακρινό παρελθόν η θέση του ήταν στο ίδιο μέρος που βρίσκεται και σήμερα ή εάν βρισκόταν κάπου αλλού. Ψάχνοντας όμως στα αρχεία της βρέθηκαν ορισμένα έγγραφα με ληξιαρχικές πράξεις θανάτων και γάμων οι οποίοι ανέρχονται από το έτος 1870 και βεβαιώνουν την ύπαρξη Ναού ανεξαρτήτως θέσης. Το κτήριο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής που βλέπουμε και σήμερα , σύμφωνα με αρχεία, χτίστηκε με βεβαιότητα το 1895. Λόγω των σεισμών που έγιναν το 1981, το κτήριο υπέστη αρκετές φθορές, ωστόσο αποκαταστάθηκαν και ο Ναός σήμερα είναι διατηρητέος. Ο Ιερός Ναός γιορτάζει την Αγία Παρασκευή στις 26 Ιουλίου με τη περιφορά της εικόνας της.

22960 21303

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Βαδίζοντας στο πλακόστρωτο δρόμο του λόφου Άγιου Δημήτριου (Λόφος Αλκάθους), συναντάμε τον ομώνυμο ναό.  Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες , καθότι δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα, ιδρύθηκε κατά το έτος 1865 μ.Χ.

Κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό στοιχείο δε έχει καταγραφεί, παρά μόνο ότι πρόκειται για τον πρώτο ναό που χτίστηκε  με τη σύγχρονη μορφή των εκκλησιών, σε σχέση με τις άλλες ενορίες της περιοχής. Σήμερα καθώς επισκεπτόμαστε το λόφο του Αγίου Δημητρίου συναντάμε στο σύνολο έντεκα παρεκκλήσια. Αυτό συμβαίνει καθώς πριν το 1800 μ.Χ.  η πόλη των Μεγάρων εκτεινόταν κυρίως στο συγκεκριμένο λόφο και η μοναδική ενορία της ήταν ο Ιερός Ναός του  Αγίου Αντωνίου, λίγα μέτρα δυτικότερα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Στην εκκλησία του Άγιου Δημητρίου έχουν πρόσφατα καθαιρεθεί οι παλιοί σοβάδες ώστε να αποκαλυφθεί η πλινθοδομή του κτηρίου εξωτερικά αλλά και στο καμπαναριό. Η εκκλησία πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου.

 2296029423

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Νέα Πέραμος)

Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων της Περάμου κατά τις αρχές του 20ου αιώνα η εκκλησία του χωριού συστεγάζονταν με το σχολείο. Ο προθάλαμος και το γραφείο του σχολείου, χρησιμοποιήθηκαν απ’ τους πιστούς ως ένας  τόπος λατρείας των αγίων τους, τοποθετώντας όλα τα ιερά  κειμήλια που είχαν μεταφερθεί απ’ τις εκκλησίες της Περάμου της Μικράς Ασίας.

Με το πέρασμα των χρόνων, άρχισε η ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, όπου τη φροντίδα της αποπεράτωσης είχε αναλάβει μια επιτροπή με γυναίκες του χωριού. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής ήταν ο Δημήτρης Λιώτας, όπου τον Οκτώβριο του 1926 με την λήξη της θητείας  της επιτροπής, παρέδωσε την εκκλησία στους συντοπίτες του.

Η εκκλησία οφείλει το όνομα της στο εικόνισμα του Αγίου Γεωργίου το οποίο ο Δημήτρης Λιώτας μετέφερε απ΄την Πέραμο, απ΄τον  ομώνυμο ναό του Κάστρου της Μικράς Ασίας.

Άγιος Γεώργιος, Νέα Πέραμος

Όλες οι εκκλησίες

Κοίμηση της Θεοτόκου (Μητρόπολη), Αγία Παρασκευή, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Άγιοι Μάρτυρες (Λούμπα), Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (Παλαιό εορτολόγιο).

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον χάρτη με τις εκκλησίες πατώντας στο «Χάρτης Εκκλησιών»