Τα εξωκκλήσια των Μεγάρων

Η ιστορία και η πανάρχαια θρησκευτική κληρονομιά των Μεγάρων είναι κρυμμένη στον κάμπο. Εξωκκλήσια από τον 11ο αιώνα, μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, είναι τα απομεινάρια αλλά και η επισφράγιση μιας πόλης που κυριαρχούσε η βαθιά πίστη, μια πίστη που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ένα μέρος που ο επισκέπτης θα συναντήσει άλλοτε διάσπαρτα κομμάτια της αρχαίας θρησκείας και άλλοτε θα τα βρει σαν δομικά κομμάτια των ναών, πάντα σε περίοπτη θέση. Οι πρώτοι Μεγαρείς Χριστιανοί αυτού του τόπου δεν χρησιμοποιούσαν απλά τους κίονες, τα θωράκια και τις βάσεις των αρχαίων αγαλμάτων σαν δομικά και μόνο υλικά, αλλά με σεβασμό τα τοποθετούσαν σε εμφανή και περίοπτη θέση, όχι να κρύβονται, αλλά να είναι τα πρώτα που φαίνονται. Εξάλλου το κάλλος, ο έρωτας και το μέτρο (βασικά στοιχεία της αρχαίας θρησκείας) μεταφέρθηκαν και στην νέα – τότε – θρησκεία, τον Χριστιανισμό.

Γέννηση του Χριστού (Χριστός)

Το ξωκλήσι του Σωτήρος Χριστού στον κάμπο των Μεγάρων χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και είναι ένα από τα σημαντικότερα που υπάρχουν στην πόλη. Σύμφωνα με τους Spon Jacob και George Wheler, δύο περιηγητές πουεπισκέφθηκαν την περιοχή το 1676 , η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το ξωκλήσι ήταν η αρχαία πόλη Ρους που αναφέρει ο Παυσανίας, κάτι που στηρίζουν σε δύο αρχαίες επιγραφές που βρήκαν στο εκκλησάκι, μια στα Λατινικά και μια στα Αρχαία Ελληνικά που είναι εντοιχισμένες στην Αγία Τράπεζα του ναού.

Σήμερα ο επισκέπτης δεν μπορεί να εισέλθει στον ναό μιας και γίνονται ακόμα εργασίες συντήρησης.

Άγιος Αθανάσιος

Το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται νοτιοανατολικά του Χριστού στον κάμπο των Μεγάρων. Χρονολογείται από τα τέλη του 11ου αιώνα μιας και δεν υπάρχουν πλίνθοι στους αρμούς, ούτε κουφικά, ενώ τα τόξα των παραθύρων είναι πλίνθινα και υπάρχει πεταλοειδές τόξο στο βόρειο τοίχους του ναού. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται ελάχιστα δείγματα από τις αγιογραφίες. Επίσης εδώ συναντάμε βάσεις Ιωνικών κιόνων και επιθέματα με παλαιοχριστιανική διακόσμηση να έχουν χρησιμοποιηθεί σαν δομικό υλικό.

Τα ερείπια δίπλα από τον ναό, ο εξωνάρθηκας, ένα πηγάδι καθώς και διάφορα ευρήματα μαρτυρούν κάποια παλαιότερη κατασκευή (πιθανότατα ναό) , πάνω στα ερείπια του οποίου είναι κτισμένος ο σημερινός ναός του Αγίου Αθανασίου.

Άγιος Γεώργιος στον Ορκό

Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το εξωκκλήσι του Χριστού, βρίσκεται το πολύ μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Χρονολογείται περίπου στον 12ο αιώνα και και μορφολογικά ακολουθεί τον ναό του Χριστού αλλά χωρίς τον εξωνάρθηκα και τον εικονογραφικό του κύκλο.

Ο ναός σήμερα είναι ερειπωμένος και έχει καταπέσει το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ πριν αρκετά χρόνια το εκκλησάκι σώζονταν σχεδόν ολόκληρο. Στο εσωτερικό του υπήρχαν πολλές αγιογραφίες και ίσως να υπάρχουν αρκετές κάτω από τα επιχρίσματα όπως φαίνεται στον τρούλλο. Ο τρούλλος στηρίζονταν σε τέσσερις κίονες, έναν Κορινθιακού ρυθμού, δύο Ιωνικού και ένα επίθημα σαςν κιονόκρανο.

Κοντά στον ναό υπάρχει η ανασκαφή του Ευπαλίνειου Υδραγωγού που εικάζεται ότι κατέληγε στην κρήνη του Θεαγένους.

Εικόνες

Όλα τα εξωκκλήσια

Γέννηση του Χριστού (Χριστός), Αγία Παρασκευή(Πηγαδάκι), Άγιος Αθανάσιος (Περιοχή Αγ. Βαρβάρας), Άγιος Γεώργιος (Καρδατά), Άγιος Γεώργιος (Πάχης), Άγιος Γεώργιος (Ορκός), Άγιος Δημήτριος(Καρδατάς), Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Άγιος Ιωάννης Νηστικός (Ντόσκουρη), Άγιος Σάββας (Βένιζα), Άγιος Κωνσταντίνος (Κουλ. Μονοπάτι), Άγιος Νικόλαος (θέση Αμπέλια), Άγιος Νικόλαος (Άκρες), Άγιος Νικόλαος (Κινέτα), Άγιος Νικόλαος (Πάχης), Αγ. Νικήτας , Άγιος Παντελεήμονας (Καβελλάρη), Απόστολος Παύλος (Χάνι), Άγιος Σπυρίδωνας (Χάνι), Άγιος Στέφανος, Άγιος Χαράλαμπος (Κινέτα), Άγιος Σαράντης,  Ευαγγελιστής Λουκάς, Ζωοδόχου Πηγή (Πηγαδάκι), Μεταμόρφωση του Σωτήρος (Αλεποχώρι), Όσιος Εφραίμ (Καβελλάρη), Παναγία Ελεούσα, Προφήτης Ηλίας (Πηγαδάκι), Αγία Μαρκέλα (Πανοράματος), Αγία Τριάδα (Μάζι), Αγία Τριάδα (Βουρκάρι).

Μπορείτε να δείτε όλα τα εξωκκλήσια στον χάρτη πατώντας “Χάρτης εξωκκλησίων”