Γέννηση του Χριστού (Χριστός)
Το ξωκλήσι του Σωτήρος Χριστού στον κάμπο των Μεγάρων χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και είναι ένα από τα σημαντικότερα που υπάρχουν στην πόλη. Σύμφωνα με τους Spon Jacob και George Wheler, δύο περιηγητές πουεπισκέφθηκαν την περιοχή το 1676 , η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το ξωκλήσι ήταν η αρχαία πόλη Ρους που αναφέρει ο Παυσανίας, κάτι που στηρίζουν σε δύο αρχαίες επιγραφές που βρήκαν στο εκκλησάκι, μια στα Λατινικά και μια στα Αρχαία Ελληνικά που είναι εντοιχισμένες στην Αγία Τράπεζα του ναού.
Σήμερα ο επισκέπτης δεν μπορεί να εισέλθει στον ναό μιας και γίνονται ακόμα εργασίες συντήρησης.
Άγιος Αθανάσιος
Το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται νοτιοανατολικά του Χριστού στον κάμπο των Μεγάρων. Χρονολογείται από τα τέλη του 11ου αιώνα μιας και δεν υπάρχουν πλίνθοι στους αρμούς, ούτε κουφικά, ενώ τα τόξα των παραθύρων είναι πλίνθινα και υπάρχει πεταλοειδές τόξο στο βόρειο τοίχους του ναού. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται ελάχιστα δείγματα από τις αγιογραφίες. Επίσης εδώ συναντάμε βάσεις Ιωνικών κιόνων και επιθέματα με παλαιοχριστιανική διακόσμηση να έχουν χρησιμοποιηθεί σαν δομικό υλικό.
Τα ερείπια δίπλα από τον ναό, ο εξωνάρθηκας, ένα πηγάδι καθώς και διάφορα ευρήματα μαρτυρούν κάποια παλαιότερη κατασκευή (πιθανότατα ναό) , πάνω στα ερείπια του οποίου είναι κτισμένος ο σημερινός ναός του Αγίου Αθανασίου.
Άγιος Γεώργιος στον Ορκό
Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το εξωκκλήσι του Χριστού, βρίσκεται το πολύ μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Χρονολογείται περίπου στον 12ο αιώνα και και μορφολογικά ακολουθεί τον ναό του Χριστού αλλά χωρίς τον εξωνάρθηκα και τον εικονογραφικό του κύκλο.
Ο ναός σήμερα είναι ερειπωμένος και έχει καταπέσει το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ πριν αρκετά χρόνια το εκκλησάκι σώζονταν σχεδόν ολόκληρο. Στο εσωτερικό του υπήρχαν πολλές αγιογραφίες και ίσως να υπάρχουν αρκετές κάτω από τα επιχρίσματα όπως φαίνεται στον τρούλλο. Ο τρούλλος στηρίζονταν σε τέσσερις κίονες, έναν Κορινθιακού ρυθμού, δύο Ιωνικού και ένα επίθημα σαςν κιονόκρανο.
Κοντά στον ναό υπάρχει η ανασκαφή του Ευπαλίνειου Υδραγωγού που εικάζεται ότι κατέληγε στην κρήνη του Θεαγένους.