Τα Μοναστήρια των Μεγάρων

Με μια επίσκεψη στα μοναστήρια της περιοχής μπορείτε να εμπλουτίσετε τα συναισθήματά σας και να νιώσετε την πνευματικότητα που αποπνέει η περιοχή. Οι μοναχοί και οι μοναχές είναι πρόθυμοι να σας μεταφέρουν διάφορες πληροφορίες που αφορούν την ιστορία της κάθε μονής, τα θαύματα των αγίων που έχουν καταγραφεί αλλά και να θαυμάσετε τα ιερά κειμήλια. Κάθε χρόνο κατά την Μεγάλη Εβδομάδα τελούνται οι ακολουθίες των παθών με ιδιαίτερη κατάνυξη.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού

Στους πρόποδες των Γερανείων, σε πευκόφυτη πλαγιά, ορθώνεται σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού. Η Μονή ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας. Η προσωνυμία «Μακρυνός» με Υ, λέγεται ότι δόθηκε στη Μονή σε αντιδιαστολή προς τους άλλους Ναούς του Αγίου Ιωάννου, που βρίσκονται πλησίον των Μεγάρων. Ήδη την επωνυμία αυτή τη συναντάμε από το 1754, σε χειρόγραφη αφιέρωση ενός Ευαγγελίου.

Η ιστορία της σύστασης της Μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η διαχρονική όμως ευλάβεια του Μεγαρικού λαού προς τον Άγιο Ιωάννη έχει διασώσει θρύλους και παραδόσεις για την ίδρυσή της. Η ιστορία της Ιεράς Μονής δεν κατοχυρώνεται από γραπτές μαρτυρίες ή άλλες ιστορικές πηγές, καθώς το Αρχείο του παλαίφατου μοναστηριού μαζί με όλα τα κτίσματα και τους θησαυρούς του χάθηκαν σε ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με την παράδοση, την εποχή της Εικονομαχίας δύο διωκόμενοι μοναχοί από την Κωνσταντινούπολη αναζητούσαν τόπο κατάλληλο για να κτίσουν νέο μοναστήρι. Έχοντας μαζί τους μερικά λείψανα του Τιμίου Προδρόμου, καθώς και μια θαυματουργή εικόνα του, έφτασαν στο χώρο της σημερινής Μονής και αμέσως επιδόθηκαν στην ανέγερση των πρώτων αναγκαίων κτισμάτων. Καθώς έκτιζαν, αντιλήφθηκαν ότι κινδύνευαν από τους πειρατές που είχαν αποβιβασθεί στη περιοχή. Τότε οι μοναχοί για να αποφύγουν τον κίνδυνο τράπηκαν σε φυγή, αφού έκρυψαν τα ιερά λείψανα και την εικόνα στο λόφο, νοτιοανατολικά της Μονής και ονομάζεται από το Μεγαρικό λαό, μέχρι και σήμερα «Εύρεσις». Μετά από χρόνια κάποιος χωρικός, καθώς έβοσκε το ποίμνιό του στα περίχωρα της Μονής, παρατήρησε ότι ένα πρόβατο ξέκοβε από το κοπάδι και έτρεχε επίμονα στην κορυφή του λόφου της Ευρέσεως. Τη νύχτα πάλι ο βοσκός έβλεπε στην ίδια θέση ένα παράδοξο φως. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές και τότε ερεύνησε το χώρο και βρήκε τα κρυμμένα άγια λείψανα και τη σεπτή εικόνα του Αγίου Προδρόμου. Αυτό το θαύμα έγινε η αιτία της ιδρύσεως της Μονής.

Σύμφωνα με άλλη παράδοση ιδρυτής της Μονής φέρεται ο Όσιος Μελέτιος (11ος αιώνας), που ως γνωστόν είχε ιδρύσει στη Μεγαρίδα πολλά παραλαύρια, στα οποία τηρείτο το Τυπικό του Οσίου.

Πιθανότερη όμως είναι εκδοχή, κατά την οποία η Μονή ιδρύθηκε από το γνωστό βυζαντινό στρατηγό Ιωάννη Μακρηνό, ο οποίος ανέλαβε την επιχορήγηση της ανοικοδομήσεως της Μονής, καθώς διερχόταν από την περιοχή, όταν το 1263 έλαβε μέρος στην εκστρατεία κατά των Φράγκων της Πελοποννήσου. Οι ρίζες όμως της Μονής πρέπει να αναζητηθούν στους βυζαντινούς χρόνους.

Έγγραφα που έχουν βρεθεί και διασωθεί μαρτυρούν την έκταση των κτημάτων της Μονής, απαριθμώντας εκτάσεις με ελαιόδεντρα, ελαιοτριβεία, υποστατικά με αλευρόμυλους. Σήμερα σώζονται υπολείμματα δεξαμενής, η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη υποστατικού, καθώς και ερείπια διαφόρων υποστατικών της Μονής με μικρούς Ναούς, που είχαν κτίσει οι Μοναχοί, για να τελούν τις Ακολουθίες τους, όταν διακονούσαν στα Μετόχια. Ακόμα σώζεται μέσα σε μια υποτυπώδη σπηλιά η παλαιά σιταποθήκη.

Από το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου έχουν απομείνει στην κορυφή του λόφου, νοτιοανατολικά της Μονής, μόνο τα θεμέλια. Αυτά μηνύουν την ιστορία του τόπου και στηρίζουν την παράδοση, σύμφωνα με την οποία εκεί βρέθηκαν η εικόνα και τα λείψανα του Αγίου. Για αυτό και ο λόφος καλείται από το λαό «Η Εύρεσις».

Ιερά Μονή Αγίου Ιεροθέου και Παναγίας Κυπαρισσιωτίσσης

Η Μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον Όσιο Μελέτιο, και ανά τους αιώνες το έργο της είναι αξιοθαύμαστο. Ο πολυτιμότερος θησαυρός της Mονής, είναι η θαυματόβρυτος Kάρα του Aγίου Iεροθέου επισκόπου Αθηνών, μέσα στην Μονή υπάρχουν ο τάφος του Αγίου με αγιογραφίες από τον 12ο αιώνα μεγάλου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και το μνημείο της Παναγίας της Κυπαρισσιώτισας στην μνήμη της Παναγίας που τους έσωσε από τους πειρατές της εποχής ενώ αυτοί (20 Μοναχοί) είχαν ανέβει σε ένα κυπαρίσσι για να σωθούν κρατώντας την εικόνα της.

Οι Μοναχές αναφέρουν για την ιστορία του Μοναστηριού, πως το 1930 είχαν σκάψει ένα πηγάδι για να βρουν νερό, μιας και στον χώρο της Μονής δεν είχαν, αλλά δεν βρήκαν. Τότε κάνοντας δέηση στην Αγία Κάρα του Αγ. Ιεροθέου το πηγάδι ανέβλησε νερό.

Κάθε Μάρτιο, στο σημείο που βρέθηκες ο τάφος του Αγίου, ανθίζει μια ροδιά που τα θαυματουργά άνθη της βοηθάνε τις γυναίκες που δεν μπορούν, να τεκνοποιήσουν. Τα άνθη τα μαζεύουν οι Μοναχές και τα διατηρούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Το Μοναστήρι μπορείτε να το επισκεφθείτε καθημερινά από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου. Για ομαδικές επισκέψεις θα ήταν καλύτερο να προηγηθεί επικοινωνία με την Μονή.

22960 26599

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής

Η ανδρική Ιερά κοινοβιακή μονή της Αγίας Παρασκευής στα Μέγαρα βρίσκεται στη βορειοανατολική πευκόφυτη πλαγιά των Γερανείων Όρεων, επάνω στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Μαζίου – Αλεποχωρίου. Από τα Μέγαρα η μονή απέχει 17 χλμ ενώ από τη παραλία του Αλεποχωρίου απέχει 6 χλμ. Η Μονή ιδρύθηκε το 1988 και σύμφωνα με τη παράδοση, στο χώρο αυτό κατά την αρχαιότητα υπήρχε χριστιανική κοινότητα.

Σήμερα οι αδερφοί της μονής πέρα από έργο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό, προσφέρουν πολιτιστική και συγγραφική δράση. Αυτό συμβαίνει καθώς η αδελφότητα της μονής έκδωσε βιβλία εκτός εμπορίου και επιπλέον πρωτοστάτησε στην δημιουργία και εκτέλεση επιτυχών εκδηλώσεων στα Μέγαρα με την επωνυμία <<Μαρτυρικά 1998>> επί τη ευκαιρία της 200ης επετείου, από την εύρεση των τίμιων λειψάνων των Αγ. Δέκα Μαρτύρων.

Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. Μπορείτε να το επισκεφθείτε κάθε Κυριακή 8:00-17:00 ή μετά από επικοινωνία με την Μονή.

22960 51750

Ιερό Μετόχι Αγίας Βαρβάρας

Η Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας Μεγάρων είναι μετόχι του Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων και βρίσκεται 3 χλμ βόρεια της πόλης , στο πανέμορφο ελαιώνα των Μεγάρων.

Ιδρύθηκε το 1969 στο μικρό βυζαντινό εξωκκλήσι της Αγ. Βαρβάρας(13ου-140υ αιώνα) και σήμερα στη μονή εκτός από το εκκλησάκι, υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, η τράπεζα, το αρχονταρίκι και ένας μεγάλος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο. Η μονή αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς από τα Μέγαρα όπως και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς εκεί προσέρχονται σε κατάνυξη, προσευχή, πνευματική ανάταση και ψυχική αγαλλίαση. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ιερές ακολουθίες σε συνδυασμό με το μοναστηριακό πνεύμα, τη φιλοξενία, το όμορφο φυσικό περιβάλλον εκτός και εντός της μονής αλλά και η αγάπη των μοναχών δημιουργούν ένα όμορφο κλίμα για του επισκέπτες της.

Μπορείτε να την επισκεφθείτε κάθε Κυριακή 8:00-17:00 ή μετά από επικοινωνία με την Μονή.

22960 27250

Ιερά Μονή Παναχράντου

Η Μονή χτίστηκε το 1948 , και ακολουθεί το παλαιό εορτολόγιο, οι ίδιες οι μοναχές με πολύ προσωπική εργασία και αφοσίωση έφτιαξαν σιγά σιγά τον χώρο της Μονής και καλλιεργούσαν την γη που ήταν και η μοναδική πηγή εσόδων τους. Σήμερα η Μονή αριθμεί 20 μοναχές. Όλες οι Αγιογραφίες στο εσωτερικό της Μονής έχουν γίνει από τις ίδιες και θεωρούνται μοναδικές στο είδος του.

Το Μοναστήρι μπορείτε να το επισκεφθείτε καθημερινά, είναι κλειστό 2.30μ.μ – 5.00 μ.μ. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με την Μονή.

22960 80373

Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου

Στο 37ο χλμ της Π.Ε.Ο.Α.Κ. , στην περιοχή Λάκκα Καλογήρου βρίσκεται η Ι.Μ. Αγίου Βλασίου, με το ιστορικό εκκλησάκι. Αρχικά η Μονή ήταν εξωκκλήσιο, το οποίο υπάρχει στον εσωτερικό της αλλά έχουν προστεθεί δίπλα του νεότερα κτίσματα και τα κελιά των μοναχών. Οι αγιογραφίες στο εσωτερικό είναι του 17ου αιώνα από άγνωστο αγιογράφο, ο οποίος συναντάται και σε άλλες Μονές ή εκκλησίες στα Μέγαρα (Αγ. Ιωάννη Γαλιλαίου και Ι.Μ. Αγ. Ιωάννου Μακρυνού) . Η Μονή σήμερα αριθμεί  δύο μοναχούς.

Στον εξωτερικό χώρο μπορείτε να επισκεφθείτε το παρεκκλήσι του Αποστόλου Ιούδα.

Το Μοναστήρι είναι ανοιχτό καθημερινά από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου.

22960 33614

Ιερά Μονή Γαλακτοτροφούσας

H Ιερά Μονή Γαλακτοτροφούσας είναι μία σχετικά νέα μονή η οποία ιδρύθηκε το 1993. Βρίσκεται στο κάμπο των Μεγάρων στο 10 χλμ προς το Αλεποχώρι στη περιοχή Νέα Δάφνη. Η αδελφότητα της μονής είναι πάντα φιλόξενη, βοηθά κάθε επισκέπτη μέσα από τον πνευματικό λόγο της.

Η εύκολη πρόσβαση στη Μονή είναι το πλεονέκτημα για μία εκδρομή με πνευματικό ενδιαφέρον. Μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί η εικόνα με την Παναγία να θηλάζει τον Ιησού (στη συγκεκριμένη εικόνα, οφείλετε και το όνομα της μονής).

H Μονή γιορτάζει τη 1η Κυριακή του Ιουλίου και μπορείτε να την επισκεφθείτε κάθε Κυριακή 8:00-17:00 ή μετά από επικοινωνία με την Μονή.

22960 90355

Πηγές :
Άγιος Ιωάννης ο Μακρυνός: romiosini.org

Περιλαμβάνονται επίσης

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας (νέο εορτολόγιο) , η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου (παλαιό εορτολόγιο) , η Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας (παλαιό εορτολόγιο) και η Ιερά Μονή Αγίου Φανουρίου (παλαιό εορτολόγιο).

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον χάρτη με τα Μοναστήρια πατώντας στο “Χάρτης Μοναστηριών”