Κατσούμπλες (Λουκουμάδες)
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
1/2 κιλό φαρίνα
50 γρ. μαγιά
1 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. γλ. αλάτι
1/2 φλ. καφέ ελαιόλαδο
2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
μέλι
σουσάμι
κανέλα
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα προσθέτουμε, την μαγιά και την λιώνουμε με λίγο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το λάδι και την ζάχαρη, προσθέτουμε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Πασπαλίζουμε το μείγμα με αλάτι και προσθέτουμε νερό μέχρι ο χυλός να στέκεται σε ένα κουτάλι της σούπας. Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 30 λεπτά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα της λεκάνης. Βάζουμε το μείγμα στην παλάμη και κλείνοντας την, το μείγμα που βγαίνει από τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό λάδι ή ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι. Ενδιάμεσα βουτάμε το κουτάλι μας σε ένα ποτηράκι με ελαιόλαδο για να καθαρίζει από τα υπολείμματα της ζύμης και συνεχίζουμε το τηγάνισμα. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι λουκουμάδες. Έπειτα τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί, τους βάζουμε σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι, κανέλα και σουσάμι.
Οι “κατσούμπλες” φτιάχνονται και μοιράζονται σε γνωστούς και φίλους για την αναγγελία ενός ευχάριστου γεγονότος.
Μεγαρίτικα Μπουμπάρια
Η ιστορία της συγκεκριμένης συνταγής ξεκινάει από πολύ παλιά, πιθανόν από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η ανάγκη για γλυκό σε μία περίοδο φτώχειας, συνέθεσαν τα μπουμπάρια. Με υλικά που είχαν στο χωράφι και στον κήπο, τα “περισσεύματα” της κουζίνας τους, έφτιαξαν ένα ξεχωριστό γλυκό υψηλής διατροφικής αξίας. Ρύζι, σπανάκι, κανέλα, ζάχαρη, σταφίδες… υλικά που όλα μαζί συνθέτουν ένα τοπικό γλυκό που δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.
Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι(ποτηράκι) ξύδι
1 κουταλάκι αλεύρι
2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο
Υλικά για την γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
300γρ σταφίδα ξανθιά
250γτ σταφίδα μαύρη
250γρ ζάχαρη
100γρ κρεμμυδάκι χλωρό
250γρ ρύζι γλασέ
2 κουταλάκια τα γλυκού κανέλα
100γρ λάδι
μισό ματσάκι άνηθο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και πλένουμε καλά το σπανάκι. Το αφήνουμε να στραγγίξει, ρίχνουμε μία (1) κουταλιά της σούπας αλάτι και το τρίβουμε καλά για να βγει το ζουμί του και να μείνει στο 1/3 του όγκου του.
Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το ρύζι το οποίο βράζουμε για περίπου 12 με 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το κρυώνουμε με μπόλικο νερό.
Αφού στύψουμε καλά το σπανάκι, το βάζουμε σε μια μπασίνα και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά. Το ανακατεύουμε καλά.
Έχουμε ετοιμάσει το ζυμάρι. Ανοίγουμε φύλλο, βάζουμε στην άκρη τη γέμιση, ρίχνουμε λίγο λαδάκι, ζάχαρη με κανέλα ανάμεικτα, και αρχίζουμε να τυλίγουμε κάνοντας ένα μπουμπάρι.
Το αραδιάζουμε στο ταψί σε λίγη απόσταση το ένα με το άλλο και τα αλείφουμε με λάδι . Τέλος, βάζουμε από πάνω κανέλα και ζάχαρη.
Ψήνουμε σε αερόθερμο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40’ περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Όταν βγει, ζεστό από το φούρνο, αν θέλουμε το περιχύνουμε με λίγο πετιμέζι.
Γαλόπιτα
Υλικά:2 κιλά γάλα
2 ποτ. νερού αλεύρι
3-4 αυγά
10 βανίλιες
300 γρ. ζάχαρη
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και πρίν ζεσταθεί ρίχνουμε σιγά σιγα το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει και δένει η κρέμα ρίχνουμε τα αυγά αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει σε ένα μπόλ. Όταν χυλώσει η κρέμα βάζουμε την ζάχαρη και τις βανίλιες. Στην συνέχεια κατεβάζουμε το μείγμα μας από την φωτιά και λαδώνουμε το ταψί βάζοντας ένα ένα τα φύλλα, πασπαλίζοντάς τα με ζάχαρη και κανέλα. Ρίχνουμε τον χυλό στο ταψί και τον πασπαλίζουμε κι αυτόν με ζάχαρη και κανέλα, τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Χαρακώνουμε τα φύλλα ελαφρώς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Το γλυκό αυτό φτιάχνεται συνήθως την περίοδο των Αποκριών, την εβδομάδα της Τυροφάγου ή Τυρινής, όπου γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Κουταλίτες
Υλικά:
1 κούπα κίτρινο σταρένιο αλεύρι
αλάτι
νερό
Εκτέλεση: Βάζουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα αυγών.
Θέλουμε να γίνει ένας πυκνός χυλός, που να πέφτει από το κουτάλι.
Το καλό δούλεμα του χυλού “δένει” το μίγμα, αυτό είναι το πρώτο μυστικό.
Το δεύτερο μυστικό είναι πολύ λάδι στο τηγάνι (όπως για τους λουκουμάδες) και πολύ καυτό, με το που πέσει ο χυλός να φουσκώσει και να ροδοψηθεί. Όσο κι αν πιστεύετε το αντίθετο, μ’ αυτόν τον τρόπο δεν ρουφούν μέσα λάδι. Τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί και τους πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη.
Μουσούντα Μεγάρων
Μουσούντα θεωρείται μια μεγαρίτικη γλυκιά πίτα και φτιαχνόταν στο παρελθόν με τη γέμιση που περίσσευε από τα μπουμπάρια και ψηνόταν χώρις φύλλο. Μια άλλη παραλλαγή είναι να γίνει σκεπάστη με φύλλο
Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι(ποτηράκι) ξύδι
1 κουταλάκι αλεύρι
2 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο
Υλικά για την γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
300γρ σταφίδα ξανθιά
250γτ σταφίδα μαύρη
250γρ ζάχαρη
100γρ κρεμμυδάκι χλωρό
250γρ ρύζι γλασέ
2 κουταλάκια τα γλυκού κανέλα
100γρ λάδι
μισό ματσάκι άνηθο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και πλένουμε καλά το σπανάκι. Το αφήνουμε να στραγγίσει , ρίχνουμε μία (1) κουταλιά της σούπας αλάτι και το τρίβουμε καλά για να βγει το ζουμί του και να μείνει στο 1/3 του όγκου του.
Βράζουμε νερό σε κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το ρύζι το οποίο βράζουμε για περίπου 12’ με 15’. Το σουρώνουμε και το κρυώνουμε με μπόλικο νερό.
Αφού στύψουμε καλά το σπανάκι , το βάζουμε σε μια μπασίνα και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά. Το ανακατεύουμε καλά.
Έχουμε ετοιμάσει το ζυμάρι. Ανοίγουμε φύλλο, τοποθετούμε τη γέμιση, ρίχνουμε λίγο λαδάκι, ζάχαρη με κανέλα ανάμεικτα ,
Τέλος, πασπαλίζουμε από πάνω με κανέλα και ζάχαρη.
Ψήνουμε σε αερόθερμο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40’ περίπου , μέχρι να ροδίσει το φύλλο.