Πολλές μεγάλες προσωπικότητες έκαναν ανά καιρούς αναφορές στα Μέγαρα, είτε μέσα από την τέχνη τους, είτε μέσα από τα γραπτά τους και τον λόγο τους. Σπουδαίοι άνθρωποι από διάφορους χώρους , όπως ζωγράφοι, συγγραφείς, ποιητές και ηθοποιοί, που γνώρισαν από κοντά τον τόπο και τους κατοίκους του, τους αγάπησαν και είδαν μέσα σε αυτούς παραδόσεις, νοοτροπίες, την καθημερινότητα τους, γεγονός  που τους ενέπνευσε και  θέλησαν να αποτυπώσουν. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

Ζωγράφοι

Ο Θεόδωρος Ράλλης , ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, ο  Γιάννης Τσαρούχης, ο Niels Skovgaard  και άλλοι, εμπνεύστηκαν από τον τρόπο ζωής των Μεγαρέων και τα έργα τους παρουσιάστηκαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες συλλογές ανά τον κόσμο . Πολλά από τα έργα έφτασαν σε τιμές πώλησης υψηλότερες και από πίνακες πολύ γνωστότερων ζωγράφων παγκοσμίως.

Συγγραφείς

Πολλοί συγγραφείς έγραψαν για τα Μέγαρα και την ζωή των κατοίκων της εποχής εκείνης. Μεταξύ αυτών, ο Άγγελος Σικελιανός και ο Κώστας Βάρναλης, ο οποίος εργάστηκε ως σχολάρχης στα Μέγαρα από το 1911 – 1915.

Μουσικοί

Για την ιστορία της πόλης των Μεγάρων κάνουν αναφορές αρκετοί συνθέτες και στιχουργοί μέσα από τα έργα τους. Οι αγώνες αλλά και η ιδιαίτερη ομορφιά των κατοίκων αποτυπώνονται μέσα απ’ αυτά. Μερικοί από αυτούς είναι ο Τούντας, ο Μ. Λοϊζος κ.α.

 • Οι Μεγαρείς ζούσαν σαν να ήταν να πεθάνουν την άλλη μέρα, αλλά έχτιζαν σαν να ήταν να ζήσουν αιώνια.

  Ισοκράτης

  Ρήτορας

 • Δεν υπάρχουνε σε κανένα μέρος της Ελληνικής γης άντρες πιο γεροί, πιο στέρεοι, πιο σιδερένιοι, αληθινά στοιχειά της φύσης, όλοι πρώτο μπόϊ, σαν τους Μεγαρίτες ούτε υπάρχουν γυναίκες πιο καλοδεμένες, πιο ψηλές, πιο λεβέντισσες και με ωραιότερα μάτια από τις Μεγαρίτισσες, αληθινά κλασσικές καλονές.

  Κώστας Βάρναλης

  Λογοτέχνης

 • Μεγάλη ‘λικρίνειαν και πατριωτισμόν είδαμε από τους Περαχωρίτες και από τους Μεγαρίτες. Έδειξαν αιστήματα πατριωτικά και φιλάνθρωπα κι έλεγαν: “Να πουληθούμεν όλοι, νόμους να κάμετε δια την πατρίδα”.

  Γιάννης Μακρυγιάννης

  Στρατηγός

 • Καὶ τὰ Μέγαρα πρὸ τῆς ἐπαναστάσεως ἦσαν μὲ τὴν Πελοπόννησον, οἱ δὲ Μεγαρεῖς κατὰ τὰς ἀρχὰς τῆς ἐπαναστάσεως ἦλθον εἰς Κόρινθον, καὶ ἐβοήθησαν τοὺς πολιορκητὰς Ἕλληνας.

  Φωτάκος

  Υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη