Αθλητικές δραστηριότητες

Η πόλη του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο…

Το κλίμα και η μορφολογία της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για άθληση, τόσο στο βουνό όσο στην θάλασσα και τον αέρα. Παράλληλα, οι δημοτικές αλλά και ιδιωτικές υποδομές της πόλης, προσφέρουν στους αθλητές και χομπίστες, την δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες για κάθε ηλικία αλλά και προτιμήσεις.

Στα Μέγαρα, οργανώνονται αγώνες enduro, jet ski, ιστιοπλοΐας, κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων και μηχανών, ελεύθερες πτώσεις στον χώρο του πολιτικού αεροδρομίου, πτήσεις με ειδικό αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε), wind surfing, αγώνες ποδηλασίας αλλά και πεζοπορίες στους ορεινούς όγκους της περιοχής. Οι αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής λειτουργούν ως ”φυτώρια” νέων αθλητών και πρωταθλητών με ακαδημίες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και ανοιχτού στίβου.

Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων

Το Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων είναι πρώτη πίστα αυτοκινήτου που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη, καθώς αρκετοί επισκέπτες έρχονται, είτε για να λάβουν μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται, είτε για να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα.

Από το κέντρο της Αθήνας απέχει μόλις 35 χλμ και μόλις 5 λεπτά από την έξοδο της Αττικής Οδού στην Ελευσίνα, ενώ η απόσταση από τη στάση του προαστιακού σιδηροδρόμου είναι μόλις 700 μ. .

Η κατασκευή της Πίστας ξεκίνησε 1994  και αποπερατώθηκε το 1998. Η έκτασή της καλύπτει 200 στρέμματα και έχει μήκος 2100 μ. και μέσο πλάτος 11 μ.

Οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που περιέχει η πίστα, μπορούν να φιλοξενήσουν παρουσιάσεις , εκθέσεις αυτοκινήτων και μηχανών. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον και για εκπαιδεύσεις σε εξειδικευμένα συστήματα και υποσυστήματα οχημάτων.

Για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου και την αποφυγή ατυχών συμβάντων υπάρχουν κανονισμοί λειτουργίας, η τήρηση των οποίων είναι υποχρεωτική από όλους τους χρήστες.

Ελεύθερη Πτώση, Σχολές Πιλότων

Η γεωγραφική θέση της πόλης των Μεγάρων, το ιδανικό κλίμα, η έκταση, το αεροδρόμιο και μια τεράστια ζώνη ρίψεων, καθιστούν τις Αερολέσχες ιδανικές.

Στην Πάχη Μεγάρων, λειτουργεί η Μονάδα Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας Πάχης (Μ.Ε.Γ.Α.Π.) . Στον χώρο αυτό στεγάζονται επτά εκπαιδευτικοί οργανισμοί για την χορήγηση ιδιωτικού και επαγγελματικού πτυχίου ελαφρών αεροσκαφών, έξι υπόστεγα συντήρησης ελαφρών αεροσκαφών (CAMO) αλλά και πέντε αερολέσχες, μη κερδοσκοπικά αεραθλητικά σωματεία

Ο σκοπός των λεσχών είναι η εξοικείωση των μελών τους με την πτήση καθώς και το μοίρασμα των εμπειριών των πτήσεων αλλά και την επιτήρηση δασών κατά τους θερινούς μήνες. Στη περίπτωση που θέλετε να γευτείτε την εμπειρία της πτήσης με ένα ιδιωτικό αεροσκάφος, τότε μπορείτε να γίνεται και εσείς μέλος και να απολαύσετε τη πτήση σας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των σωματείων.

Εάν πάλι έχετε ήδη πτυχίο πιλότου, τότε έχετε την δυνατότητα ενοικίασης αεροσκάφους, για αναψυχή με τη παρέα σας. Μέρος των λεσχών συμμετέχουν σε αεραθλητικούς αγώνες, αεροπορικές επιδείξεις και εκδηλώσεις με σκοπό τη προώθηση του αεροπορικού ιδεώδους και τη γνωριμία του κόσμου μέσω της συμμετοχής τους με το συναρπαστικό κόσμο της Γενικής Αεροπορίας.

Λόγω της εύκολης πρόσβασης στην πόλη των Μεγάρων και το χαμηλότερο κόστος στάθμευσης πολλοί κάτοχοι αεροσκαφών επιλέγουν την Μ.Ε.Γ.Α.Π. για την στάθμευση των αεροσκαφών τους, αλλά και την συντήρηση τους.

Μία από τις σχολές που μπορείτε να απευθυνθείτε είναι η Hellens Skydivers , ενώ για υπηρεσίες αερομεταφοράς και μαθήματα αεροπλοΐας, μπορείτε να απευθυνθείτε στις:
Superior Air και ifly

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

2296021540

mgrtl@otenet.gr

Πεζοπορία στα βουνά των Μεγάρων

Οι διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στη πόλη μας για περπάτημα σε μονοπάτια στο βουνό και εξερεύνηση ξεχασμένων περιοχών, αποτελούν μία μοναδική δραστηριότητα που οδηγεί σε νέους προορισμούς χαρίζοντας υγεία και προσφέροντας εικόνες ομορφιάς της φύσης που ο κάθε συμμετέχων θα χαράξει στη μνήμη του.

Διάφοροι σύλλογοι και ομάδες πολιτών διοργανώνουν κάθε χρόνο ορειβατικούς περιπάτους τις εποχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. Πρόκειται για ορειβατικά μονοπάτια, ένα από αυτά, καταλήγει στα Πίσια Λουτρακίου με συνολικό μήκος της διαδρομής που δεν ξεπερνά τα 11.000 μέτρα. Το μέγιστο ύψος αυτών των διαδρομών εκτείνεται περίπου στα 1000 μέτρα, με αποτέλεσμα να προσφέρει σε αυτούς που συμμετέχουν, έντονα συναισθήματα καθώς και πανοραμική θέα του Κορινθιακού Κόλπου, από τις Αλκυονίδες Νήσους έως και το Λουτράκι.

Οι καιρικές συνθήκες των συγκεκριμένων εποχών, το χιλιομετρικό ύψος και μήκος των διαδρομών, το κατατάσσουν σε ένα βατό, ήπιας δυσκολίας μονοπάτι που μπορούν να συμμετέχουν οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα σε κάθε περίπατο να συγκεντρώνονται συνολικά 50 με 60 άτομα.

Ο εξοπλισμός για αυτές τις εξορμήσεις είναι συγκεκριμένος, ωστόσο όχι και ιδιαίτερα εξειδικευμένος. Υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για αυτούς που λαμβάνουν μέρος καθώς οι οδηγοί που τους συνοδεύουν είναι επαγγελματίες (πιστοποιημένοι) και παράλληλα υπάρχει συνοδεία σκυλιών. Μια από τις αθλητικές οργανώσεις που μπορείτε να απευθυνθείτε είναι το Academy Sports Club.

Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις και Διοργανώσεις

Ο δήμος Μεγαρέων διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για την σωματική άσκηση και ψυχαγωγία των κατοίκων, εντός και εκτός της πόλης μας.

Η δημιουργία και η λειτουργία των αθλητικών κέντρων, δημοτικών γυμναστηρίων και κάθε είδους αθλητικής εγκατάστασης είναι απαραίτητη ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της άθλησης των πολιτών.

Έτσι ο Δήμος, στοχεύει στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και της ομαδικότητας, μακριά από φανατισμούς και κερδοσκοπικούς στόχους, με αποτέλεσμα τη διάδοση των δημοκρατικών παραδόσεων και των φιλειρηνικών αισθημάτων του λαού μας.
Θεωρώντας ότι ο αθλητισμός αποτελεί τρόπο ζωής και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, η πόλη μας σας καλεί και σας περιμένει στις αθλητικές της δραστηριότητες.

Το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού του Δήμου Μεγαρέων «Ηρόδωρος» έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΕΓΑΣ και των αθλητικών συλλόγων «Α.Ο. Μεγάρων» και «Απόλλων Δυτικής Αττικής», διοργανώνει τους εξής ετήσιους αγώνες: τον Ημιμαραθώνιο δρόμο με την επωνυμία «Στα Χνάρια του Παυσανία» με ημερομηνία διεξαγωγής την 1η ή την 2η Κυριακή του Οκτωβρίου, τα “Ορσίππεια” με μήνα διεξαγωγής τον Απρίλιο, “20.000μ βάδην” στον παραλιακό δρόμο της Βαρέας, με ημερομηνία διεξαγωγής τον Μάρτιο και τέλος τον “Αγώνα ζεύξης δύο λιμένων” με δύο διαδρομές των 9 χλμ (λιμάνι Νέας Περάμου – λιμάνι Πάχης Μεγάρων) και 18 χλμ (λιμάνι Πάχης Μεγάρων – λιμάνι Νέας Περάμου – λιμάνι Πάχης Μεγάρων) με ημερομηνία 10 Απριλίου 2016.

Αθλητικές εγκαταστάσεις Μεγάρων

 • Δημοτικό στάδιο Μεγαρέων «Ολυμπιονικών»
 • Δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Μεγάρων «Αλέκος Σάλτας»
 • Τρία δημοτικά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ
 • Δημοτικό ανοικτό γήπεδο τένις
 • Δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου συνθετικού χλοοτάπητα 9Χ9
 • Δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου Βύζαντα Μεγάρων

Αθλητικές εγκαταστάσεις Νέας Περάμου

 • Δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Νέας Περάμου «Γεώργιος Τσαλδάρης»
 • Αίθουσα βαρών «Άκης Αθανασόπουλος» (πλησίον δημ κλ. γυμν. «Γεώργιος Τσαλδάρης»)
 • Δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου Νέας Περάμου
 • Ανοικτό γήπεδο beach volley
 • Ανοικτό γήπεδο μπάσκετ Νέας Περάμου

Εικόνες από διάφορα αθλήματα στην περιοχή