Πάχη

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο των Μεγάρων, βρίσκεται η Πάχη. Κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Νισαία και ήταν επίνειο των Μεγάρων. Στο μοναδικής ομορφιάς αυτό ψαροχώρι, μπορείτε να απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια, απευθείας από τον κόλπο του Σαρωνικού, αλλά και να πιείτε τον καφέ σας έχοντας θέα ολόκληρο το λιμάνι με τα παραδοσιακά ψαροκάικα.

Από τον πανέμορφο λόφο του Άη Γιώργη με το ομώνυμο εκκλησάκι του 17ου αιώνα, θα χαθείτε στην μοναδική θέα για την οποία προσφέρεται. Το μάτι χάνεται μέσα στο γαλάζιο του Σαρωνικού κόλπου.  Από την ανατολική πλευρά συναντάμε τέσσερα νησιά, όπου οι αρχαίοι τα ονόμαζαν Μεθουρίδες καθώς και την Σαλαμίνα. Στην βορειοδυτική πλευρά θα δείτε τον ήλιο να χάνεται πίσω απ’ τα Γεράνεια όρη αλλά και το Παλιόκαστρο.

Ιστορία

Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ήταν μια ομάδα ανθρώπων από το Λάχη Λακωνίας οι οποίοι βρήκαν ένα φυσικό λιμάνι σχεδόν ίδιο με αυτό που ζούσαν και έτσι μετοίκησαν εδώ. Στην Πάχη επίσης βυθίστηκε το αντιτορπιλικό Ψαρά τον Απρίλιο του 1941, όπου υπάρχει και σήμερα μνημείο των πεσόντων ακριβώς μπροστά στο λιμάνι.

Στον λόφο της Πάχης βρίσκεται εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που η κατασκευή του τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ένας φανταστικός προορισμός για τους λάτρεις της φωτογραφίας αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν την περιοχή σε όλο της το μεγαλείο από ψηλά.

Μερικές φορές το να ηρεμήσουμε και να μεταφερθούμε σε άλλες εποχές είναι πραγματικά δίπλα μας. Μόλις 35 λεπτά από την Αθήνα, μπορείτε να απολαύσετε ένα ιστορικό και πανέμορφο ψαροχώρι με γεύσεις, εικόνες και αρώματα που θα σας μείνουν αξέχαστα.

Φαγητό

Η Πάχη φημίζεται για τις παραδοσιακές τις ταβέρνες εδώ και χρόνια. Ψάρια, θαλασσινά και ψαρομεζέδες σε συνδυασμό με καλή παρέα είναι η κατάλληλη αφορμή για μια Κυριακάτικη εξόρμηση, είτε μεσημέρι είτε βράδυ.

Όλα τα προϊόντα στις ταβέρνες είναι απευθείας από τον Σαρωνικό και ψαρεύονται την ίδια μέρα μιας και οι περισσότεροι κάτοικοι της Πάχης είναι επαγγελματίες ψαράδες.

Εκτός από τις ψαροταβέρνες, υπάρχουν εστιατόρια με μεσογειακή αλλά και Ιταλική κουζίνα, με γνωστές γεύσεις αλλά και πιο ιδιαίτερες για όσους αναζητούν κάτι το ξεχωριστό.

[pro_ad_display_adzone id=”3700″]

Διασκέδαση

Ο μεσημεριανός καφές στην Πάχη είναι πραγματικά μαγευτικός, τόσο τις φθινοπωρινές ημέρες που ο ορίζοντας είναι καθαρός όσο και το καλοκαίρι όπου έχετε την δυνατότητα να τον απολαύσετε δίπλα στην θάλασσα, με ηρεμία και με μια ξεχωριστή θέα. Η βραδινή διασκέδαση στην περιοχή μπορεί να ικανοποιήσει κάθε μουσικό άκουσμα και διάθεση.

Κάθε 3η Κυριακή του Απριλίου μπορείτε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση μνήμης για την βύθιση του αντιτορπιλικού σκάφους «Ψαρά» στο λιμάνι της Πάχης.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στον λόφο της Πάχης και την Παναγίτσα στο λιμάνι.

 Κοντά στην Πάχη μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης την παραλία της Βαρέας αλλά και την περιοχή της Αγίας Τριάδας .

  • Με αυτοκίνητο βγαίνετε στην Β΄ έξοδο για Μέγαρα κατευθυνόμενοι προς Κόρινθο (μετά τα Goody’s), και στρίβετε αριστερά προς Πάχη.
  • Με τον προαστιακό μπορείτε είτε να καλέσετε ένα τοπικό ταξί είτε να φτάσετε στην Πάχη με τα πόδια, αν και η διαδρομή είναι σχετικά μεγάλη.
  • Με τα Κτελ φτάνετε έως την κεντρική πλατεία της πόλης, από εκεί μπορείτε να πάρετε ένα τοπικό ταξί και να φτάσετε στην Πάχη.

Το κόστος του ταξί από τον προαστιακό ή την κεντρική πλατεία είναι 4€.