Το αντιτορπιλικό Ψαρά βυθίστηκε μαχόμενο τη Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 1941, από πλήγματα Γερμανικών βομβαρδιστικών στη περιοχή του κόλπου Μεγάρων, καθώς ήταν αγκυροβολημένο μαζί με άλλα πλοία του στόλου και οι απώλειες των ανδρών του πληρώματος στο σύνολο ήταν 37.

Η επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο από το Σύλλογο Στρατιωτικών Ένοπλων Δυνάμεων με τη συνεργασία του δήμου και διοργανώνουν τελετή μνήμης με τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση κάθε χρόνο στο λιμάνι της Πάχης προς τη μνήμη των ανδρών που χάθηκαν. Ακολουθούν δεξιώσεις στο στρατόπεδο Πάχης με απονομές τιμητικών πλακετών και παραδοσιακοί Μεγαρίτικοι χοροί, ενώ συνήθως παρευρίσκονται πρόσωπα σημαντικών θέσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

για την ιστορία…

Το Αντιτορπιλικό «Ψαρά» βυθίστηκε μαχόμενο στο Σαρωνικό κόλπο, ανοιχτά της Πάχης έπειτα από αεροπορική επίθεση που δέχθηκε από γερμανικά αεροσκάφη. Ήταν αγκυροβολημένο με άλλα πλοία του στόλου την Κυριακή του Πάσχα, την 20η Απριλίου του 1941. Ναυπηγήθηκε και παρελήφθη στα Ιταλικά ναυπηγεία Odero Terni Orlando στη La Spezia από το Β.Ν. το 1933. Ήταν το τέταρτο πλοίο με το όνομα αυτό, υπήρξε το ένα από τα τέσσερα αντιτορπιλικά τύπου Dardo, πλήρους εκτοπίσματος 1936 τόνων και ταχύτητας 41,5 κόμβων.

Έλαβε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του πολέμου 1940 -1941, μεταξύ των οποίων και οι τρεις επιδρομές στο στενό του Οτράντο. Έδρασε κατά των Ιταλικών υποβρυχίων στις περιοχές των Ψαρρών και της Φαλκονέρας τον Μάρτιο του 1941.

Οι απώλειες του ναυαγίου ήταν 37 άνδρες (Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι). Ο κυβερνήτης του, Πλοίαρχος Π. Κώνστας Β.Ν. θα συγκεντρώσει τους επιζήσαντες ναυαγούς σε σχολείο των Μεγάρων, οι οποίοι στην συνέχεια επιβιβάζονται σε άλλα πλοία για να εξακολουθήσουν τον αγώνα.