Τα παρακάτω έθιμα συμβαίνουν μέχρι και σήμερα, είναι όμως παραδόσεις που γίνονται πριν τον γάμο, έτσι είναι δύσκολο να τα συναντήσετε κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στην πόλη. Βέβαια εάν περάσετε έξω από κάποιο σπίτι και συναντήσετε κάποιο από αυτά να συμβαίνει μην διστάσετε να μπείτε και να ευχηθείτε στο ζευγάρι, οι κάτοικοι της πόλης θα σας υποδεχθούν με χαρά και θα ζήσετε ένα μοναδικό έθιμο της Ελλάδας, και ένα αξέχαστο γλέντι.

Ο Γιούκος

Λίγες ημέρες πριν από το γάμο, συγγενείς και φίλες της νύφης απλώνουν “ τα προικιά” ή αλλιώς φτιάχνουν τον Γιούκο (στοίβαγμα ρούχων της προίκας το ένα πάνω στο άλλο) τα οποία είναι κουβέρτες, σεντόνια, παραδοσιακά υφαντά. Τραπεζομάντηλα, ρόμπες, νυχτικά, παραδοσιακές μεγαρίτικες στολές και διάφορα άλλα κεντήματα, εκτίθενται στο πατρικό σπίτι της νύφης. Μόλις τελειώσουν το στρώσιμο του γιούκου φίλοι, συγγενείς και γείτονες επισκέπτονται το σπίτι της νύφης για να ράνουν το γιούκο και τα προικιά με ρύζι για την καλή τύχη ή να καρφιτσώσουν πάνω του λεφτά.

Το Κρεβάτι

Τα παλιά χρόνια, το έθιμο του κρεβατιού, γινόταν μετά το τέλος του γάμου, όπου το ζευγάρι πήγαινε στο κρεβάτι του και έβρισκε ξαπλωμένο κάποιον από τους φίλους του και για να σηκωθεί έπρεπε ο γαμπρός να τάξει κάτι (φαγητό ή χρήματα). Τώρα πια γίνεται λίγες ημέρες πριν από τον γάμο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία του ταξίματος, με την διαφορά πως το κρεβάτι στρώνεται εκείνη την ώρα από τους άντρες φίλους του ζευγαριού. Μόλις στρωθεί, οι καλεσμένοι ρίχνουν χρήματα και ρύζι για το καλό.

Το Ρόδι / Το Μπόγιασμα

Μετά την τελετή του γάμου, οι νεόνυμφοι πηγαίνουν στο καινούριο τους σπίτι για το μπόγιασμα. Η νύφη μελώνει την πόρτα σε σχήμα σταυρού και πετάει μέσα ένα ρόδι για την καλή τύχη του ζευγαριού. Ένας από τους συγγενείς, τους βάζει μέσα στο σπίτι τραβώντας τους με ένα λευκό μαντήλι (καλαμάτα) σαν δείγμα συνένωσης των νεόνυμφων.

Τριμερόπιτα

Τρείς ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα, (εξ’ ου και τριμερόπιτα), οι αρραβωνιασμένες νύφες συνηθίζουν να πηγαίνουν στην πεθερά την τριμερόπιτα (μεγάλο ψωμί μελωμένο και στολισμένο με διάφορα μυρωδικά) μαζί με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί για τον πεθερό με σκοπό να καλοπιάσουν την πεθερά.